BOLU (AA) - Bolu'nun Gerede ilçesinde 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Dilay Gül'ü bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen sınıf arkadaşının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmaya, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu 1. sınıf öğrencisi Gül'ü öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan sanık Uğur Aydemir getirilmedi.

Duruşmada tarafların avukatları, maktulün yakınları ve davayı izlemek için kente gelen CHP Bursa Milletvekilli Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri hazır bulundu.

Mahkeme heyetinin söz verdiği Dilay Gül'ün annesi Tülay Tuncel, olaydan bir süre önce telefonla görüştüğü kızının birini kendisini rahatsız ettiğini anlattığını söyledi.

Bunun üzerine kızını çağırdığını anlatan Tuncel, "Okumak istiyorum diyerek oradan ayrılmak istemedi. Birinin onu sürekli takip ettiğini, geceleri korktuğunu, okulun ışıklarının, kamerasının olmadığını, bunları okulda arkadaşlarıyla paylaştığını, derslerin gündüze alınmasını istediğini söyledi. Bu teklifi sınıftaki herkes kabul etmiş fakat bu şahıs kabul etmemiş." diye konuştu.

Tuncel, kızının cinayetinin planlanarak işlendiğini ileri sürerek "Olayın planlı olduğunu, sanığın bunu daha önceden tasarlayarak gerçekleştirdiği düşünüyorum. Kesinlikle akıl hastası olmadığı ve sanığın bunun arkasına sakladığı kanaatindeyim." dedi.

- "Akıl hastası raporu yetersiz"

Avukat Rukiye Leyla Süren de söz konusu olayın göz göre göre meydana geldiğini ifade ederek, "Sanığın geçmişteki davranışlardan kaynaklı olarak maktule bir şekilde olayın gerçekleştirebileceğini hissettirmiş. Gül, derslerinin gündüze alınmasını dahi talep etmiştir. Söz konusu ders saati değişikliğine karşı çıkan tek kişi bizzat sanığın kendisidir. Bu dahi niyetini ortaya koymaktadır." ifadesini kullandı.

İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinde sanık hakkında "akıl hastası" olduğuna yönelik hazırlanan ön raporun gerekli tıbbi ve hukuki verileri içermediğini, yetersiz olduğunu savunan Süren, bu nedenle ihtisas kurulundan asli raporun beklenmesini talep etti.

- Tutukluluk durumu 2-28 Haziran'da değerlendirilecek

Cumhuriyet savcısı ise tutuklu sanık Aydemir'in istenen belge ve bilgilerle 13 Temmuz'da Adli Tıp Kuruma sevk edilmesini, bulunduğu cezaevi infaz kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sitemiyle ya da duruşmada hazır olabilecek ise gelecek celsede savunmasını yapmasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Aydemir hakkında Adli Tıp Kurumuna sevki ve ceza ehliyeti raporu tanzimi için yazılan müzekkere cevaplarının dönüşünün beklenmesine, sanığın tutukluluk durumunun 2-28 Haziran tarihlerinde değerlendirilmesine hükmederek duruşmayı 14 Temmuz'a erteledi.

- "Ben katilin hasta olduğuna asla inanmıyorum"

Duruşma sonunda adliye önünde basın açıklaması yapan anne Tuncel, kızının katilinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istediğini dile getirdi.

Okul önünde ışıklandırma ve kamera olmadığını savunan Tuncel, "Cani onu 2 hafta boyunca izlemiş ve takip etmiş. Planlı bir cinayet. Ben katilin hasta olduğuna asla inanmıyorum. Bunun arkasına sığınıyor. Gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyorum. Katiller ait olduğu yerde bulunsun, dışarıda bulunmasın. Bu çocuklar da benim gibi analar da yanmasın." şeklinde konuştu.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu kimya programı 1. sınıf öğrencisi Dilay Gül (23), 14 Ekim 2015'te arkadaşıyla telefonla konuşarak kaldığı yurda giderken Osmanlı Caddesi'nde sınıf arkadaşı Uğur Aydemir'le karşılaşmıştı. Genç kıza "platonik aşk" duyduğu iddia edilen sanık, erkek arkadaşıyla görüştüğünden şüphelendiği Gül ile tartışmış, bıçak darbeleriyle yaraladığı genç kızı boğazını keserek öldürmüştü.