SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ- Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) öğrenim gören bir grup öğrenci, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Alternatif Enerji ile Çalışan Araçlarla İlgili Yerli Üretimin Artırılması ve Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında elektrikle çalışan otomobil yaptı.

Proje Danışmanı Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada,TÜBİTAK tarafından her yıl üniversite öğrencilerine yönelik yapılan Effiency Challenge yarışları kapsamında elektrikli otomobil tasarladıklarını söyledi.

Tamamen yerli malzeme kullanarak 1 ay gibi kısa sürede otomobili tasarladıklarını belirten İnanç, ''Ülkemizin yerli kaynaklarla otomobil üretmesine katkı sağlamak amacıyla kısıtlı imkanlarımızla yaptığımız ve 'Diriliş' adını verdiğimiz otomobilimiz TÜBİTAK özel ödülüne layık görüldü." dedi.

Otomobilin tamamının mühendislik fakültesi öğrencileri tarafından tasarlandığını ve yapımının gerçekleştirildiğini anlatan İnanç, otomobilin 300 kilogram ağırlığında çelik konstrüksiyondan yapıldığını ve saatte 50 kilometre hız yaptığını ifade etti.

İnanç, şunları kaydetti:

"Tamamen kısıtlı imkanlarımızla ürettiğimiz otomobili 30 bin liraya mal ettik. AR-GE çalışması yürüttük. Ancak imkanlarımız iyi olsaydı tasarım ve otomobilin performansı çok daha iyi olabilirdi. Gelecek yıla kadar çok daha ileri seviyede bir otomobil yapacağız. Dış aksamını kompozit malzemeden imal edeceğiz. Öğrencilerimizin tamamen kendi imkanlarıyla tasarlayıp hayata geçirdiği otomobilin TÜBİTAK tarafından özel ödüle layık görülmesi motivasyonumuzu arttırdı. Sanayi, üniversite işbirliği ile çok daha iyisini yapacağız."

Projede görev alan mühendislik fakültesi öğrencisi Adnan Kalaycı ise destek alamadıkları için maddi boyutta çok büyük zorluklar yaşadıklarını ancak aracı yapmayı başardıklarını anlattı.