ORDU (AA) - Ünye ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla "Cumhuriyet" konulu panel düzenlendi.

CHP Ünye İlçe Teşkilatı ve Ordu İl Başkanlığı işbirliğiyle ilçedeki bir otelde gerçekleştirilen panelde, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ile CHP eski milletvekili Berhan Şimşek sunum yaptı.

Adıgüzel, yaptığı konuşmada, tarih konusundaki tartışmalara değinerek, şunları söyledi:

"Lozan'ı konuşuyorlar, Osmanlı'dan bahsediyorlar. Ortadoğu tarihinden, Türkiye tarihinden bahsediyorlar ve üzerine basa basa 16 devlet kurulmuş, 17. devlet kurulmuş. Osmanlı'nın son zamanlarından bahsediliyor. Sanki cumhuriyete geçirilirken sanki her şey günlük gülistanlıkmış, sanki Osmanlı'da hiçbir sorun yokmuş, Mustafa Kemal Atatürk gibi 20. yüzyılın dehası bir lider gelip, 'cumhuriyete geçelim' demiş gibi davranıyorlar. 2016'nın şartları ile 1920'leri değerlendirmek kadar yanlış, komik bir tarih anlayışı yoktur."

Adıgüzel, cumhuriyetle birlikte gelişen sanayi ve teknolojiyle ülkenin refaha kavuştuğunu ifade etti.

Berhan Şimşek ise tarihi iyi bilerek tahlil yapılması gerektiğini belirterek, "Cumhuriyeti anlamak için hamaset yapmadan Osmanlı'yı bilmemiz lazım. Bugün yeni bir Osmanlıcılık, İslamist anlayış, Pan İslamistlik, buna gerek var mı? Bu ne Osmanlıymış, nasıl Osmanlıymış, Osmanlı dimdik ayaktaymış da Mustafa Kemal mi yıkmış. Anlatıyorlar, anlatanlar çok. Tarihi bilmeyen, geleceği de kuramazlar." dedi.

Şimşek, olayları dönemleri içerisinde değerlendirmek gerektiğini ve o zaman Mustafa Kemal'in değerinin daha iyi anlaşılabileceğini sözlerine ekledi.

Panele, CHP Ordu İl Başkanı Atilla Şahin, CHP Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın ve partililer katıldı.