Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin başta DAİŞ ve PKK olmak üzere terör örgütlerine karşı düzenlediği operasyonlara ilişkin bilgilendirme çerçevesinde Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile de bir telefon görüşmesi yaptı.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşme, Erdoğan’ın Pekin Uluslararası Havalimanı’na indiği sırada gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki kaosun Türkiye’nin yanı sıra Ürdün’ü de olumsuz etkilediğine işaret ettiği görüşmede, Türkiye olarak BM şartının 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanmak suretiyle 24 Temmuz’da Suriye içindeki belirli DAİŞ unsurlarını vurduklarını anlattı. Esed görevde kaldığı sürece Suriye’ye istikrar gelmeyeceğine işaret eden Erdoğan’ın, çatışma ortamının sona ermesi için Cenevre Bildirgesi temelinde bir geçiş hükümetinin oluşturulmasının şart olduğunu da vurguladığı öğrenildi.
Türkiye’nin güvenliğini Ürdün’ün güvenliği olarak telakki ettiklerini söyleyen Kral Abdullah ise son günlerdeki PKK terörü nedeniyle asker ve polislerin hayatlarını kaybetmelerinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsında tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti. Görüşme sırasında Kral Abdullah, DAİŞ de dahil olmak üzere terörizmin her türüne karşı verilen mücadelede Türkiye’ye desteklerinin tam olduğunu da kaydetti.
(İHA)