SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezinin, göç yollarını izlemek üzere çip taktığı yavru leyleklerden ikisinin elektrik akımına kapılarak telef olduğu bildirildi.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ) desteği ile leylek göç yollarını izlemek için 5 yavru leyleğe çip taktı. Geçen yıl ağustos ayında göçe başlayan leyleklerden biri Adana'da, biri de Amasya'da yüksek gerilim hattında elektrik akımına kapılarak telef oldu.

Ornitoloji Araştırma Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çip taktıkları yavru leyleklerden üzücü haber geldiğini söyledi.

"Delta" ve "Irmak" adını koydukları yavru leyleklerin Türkiye'den ayrılmadan elektrik tellerine çarparak telef olduğuna dikkati çeken Yavuz, şunları kaydetti:

"Biri Adana'da biri de Amasya'da elektrik akımına kapıldı. Adana'da verici takılı olan kuşu bulan yetkililer, alanda bizim kuşun dışında çok fazla sayıda ölü leylek bulduklarını, bunların elektrik tellerine çarpma sonucu telef olduklarını bildirdi. Muhtemelen topluca dinlenme alanlarıydı. Geçen aylarda İstanbul'da çok sayıda leylek tedavi altına alınmıştı. Bunların da büyük çoğunluğunun geliş sebebinin elektrik tellerine çarpma olduğunu öğrendim. Sanırım böyle toplu dinlenme alanlarındaki yüksek gerilim hatları için bir önlem alınmasına ihtiyaç var. Ben, en azından göç yolu üzerinde bulunan Adana ile görüşmelere başlayacağım. Yüksek gerilim hatlarına 'kuş konmaz' denilen yuvarlak toplar konulabilir."

Yavuz, çip taktıkları diğer leyleklerden "Kızılırmak" adını verdiklerinin Sudan'a, "Samsun" adını verdiklerinin Ürdün'e, "Fazilet" adlı yavrunun da Çad'a ulaştığını, bunun sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.