2005 yılında 14 yaşında olan Esma Bayramiç ile evlenen Alpay Bayramiç (28) hakkında küçük yaşta evlilikten açılan davada 2012 yılında karar çıkmış, Bayramiç 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Esma Bayramiç ve 3 çocuğu, yeni yasanın çıkmasını ve babalarının özgürlüğüne kavuşmasını dört gözle bekliyor.
Çanakkale’nin Biga ilçesinde yaşayan Esma Bayramiç, 2005 yılında 15 yaşındayken kendisinden 3 yaş büyük olan Alpay Bayramiç’e aşık oldu. Genç çift, aileleriyle konuşarak evlenmek istediklerini söyledi. Alpay Bayramiç’in ailesi Esma’yı istemeye gitti. Genç kızın ailesi, yaşı küçük olduğu için evliliğe izin vermedi ancak Esma sevdiği gence kaçtı. Alpay Bayramiç, yaşı küçük olduğu için resmi nikah kıyamadığı Esma’yla dini nikahla evlendi. Bir süre sonra hamile kalan Esma, doğum için hastaneye gitti. Yaşı küçük olduğu için doktor durumu polise bildirdi. Alpay Bayramiç hakkında işlem başlatıldı. 15 yaşında anne olan Esma, yaşı dolar dolmaz Alpay ile resmi nikah kıydı. Aradan geçen yıllar içinde çiftin 2 çocuğu daha oldu. 3 çocukla mutlu bir birliktelikleri olan çift, haklarında açılan kamu davasının sonuçlanmasıyla şaşkına döndü. Mahkeme, Alpay Bayramiç’e 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Yapılan itiraza rağmen Yargıtay da cezayı onayladı. Genç adam, cezaevine girdi.
2015 yılında düzenlenen 14 Mart Romanlar Günü töreni için Çanakkale’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÇTSO’da Romanlara hitap etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması esnasında ayağa kalkan Esma Bayramiç, “Sayın Cumhurbaşkanım. Ben de Roman’ım. Hem de has Roman’ım. Bizim erkeklerimiz erken yaşta evlenir. Ben de eşimle erken yaşta evlendim. Ancak eşim bu nedenle cezaevine konuldu. 3 çocuğumla ortada kaldım” demişti. Esma’yı ve 3 çocuğunu yanına çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin valisi Ahmet Çınar’a konuyla ilgilenmesi için talimat vermişti. Ardından Efkan, Hamza ve Nurcan adlı 3 çocuk sahneye çıkarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini öptü.

YENİ YASA UMUT IŞIĞI OLDU
Meclise gelen yeni düzenleme, Esma ve 3 çocuğu için de umut ışığı oldu. Yeni düzenlemeyi desteklediğini söyleyen Esma Bayramiç, “Benim nikahım var. Severek evlendim. Hiç kimsenin zoru altında kalmadım. Ben artık eşimin bu durumdan kurtulmasını istiyorum. Zor durumdayım, çocuklarım zor durumda. Eşimin kendisi de zor durumda. Suçsuz yere yattığı için psikolojisi bozuk. Artık çıkmasını istiyorum” dedi.
Bu yasanın, gerçek suçlular için değil de kendi durumunda olanlar için uygulanması gerektiğini de söyleyen Bayramiç, “Benim durumumda olanlar için bu yasanın onaylanmasını istiyorum. Ama tabi ki gerçek suçlu olanlar yatsın. Onların çıkarılmasına hiçbir zaman razı değilim. Ama bizim gibi olanlar, severek, kaçarak evlenenler, nikahı olanlar, çoluğu çocuğu olanların çıkarılmasını istiyorum. Buradan devlet büyüklerine sesleniyorum” diye konuştu.
(İHA)