ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta doğal gaz alt yapı çalışmalarını yürüten firmaya yönelik olarak, kazı çalışmalarında gereken tedbirlerin alınmadığı gerekçesiyle adli ve idari girişimlerin başlatıldığı belirtildi.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, polisevi hizmet binasına bedelsiz olarak doğalgaz bağlantısının yapılmasının talep edildiği ve bu nedenle de kentte yürütülen doğalgaz çalışmalarının emniyet müdürlüğünce engellendiği yolunda kamuoyunda asılsız iddialara dayalı bir algının oluşturulmaya çalışıldığının tespit edildiği ifade edildi.

Yüklenici doğalgaz firması tarafından, değişik tarihlerde trafik ve kamu güvenliği tedbirlerinden yoksun şekilde kazı işlemleri yapıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Halkın ihtiyaçları ve mağduriyetleri bağlamında firma ve belediye nezdindeki girişimlerimizle sorunlar giderilmeye çalışılmıştır. Adı geçen firma tarafından ilimizdeki doğalgaz kazı ve montaj işlerinin emniyet müdürlüğümüzce fiili olarak engellendiğinin ifade edilmesine rağmen firmanın yine kendi açıklamalarında ilde 610 kilometrelik doğalgaz dağıtım ağı, 26 bin kilometrelik çelik boru hattı döşendiği, 16 bin 500 aboneye ulaşıldığı beyan edilmektedir. Bu durum dahi kurumumuz aleyhindeki iddialarının mesnetsiz olduğunun göstergesidir. Firma tarafından çalışma izni için değişik zamanlarda yapmış olduğu 27 müracaat, alınan güvenlik önlemlerinde bir takım eksikleri olmakla birlikte yeterli görülmüştür. Son olarak Kapuz caddesi üzerinde yapılması istenilen kazı çalışmasına haklı nedenlerle tarafımızdan izin verilmemesi kurumumuz aleyhinde geliştirilmeye çalışılan algı operasyonunun kaynağını oluşturmuştur."

Firmanın, son olarak kent merkezi Ulu Cami aralığındaki bağlantı yolunda kazı çalışmalarında vurdum duymaz yaklaşımlarını açıkça ortaya koyduğu öne sürülen açıklamada, bu alandaki kazı çalışmalarında faciaya ramak kaldığına dikkat çekildi.

Her türlü ikaz ve uyarılara rağmen kazı yapılan alanda yeterince tedbir alınmaması nedeniyle vatandaşlar açısından güvenlik riski oluştuğu dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çalışanların, iş güvenliği kurallarına riayet etmeden gelişi güzel çalıştığı görülmüş, yapılan çalışmanın canlı hat doğalgaz bağlantı çalışması olması ve gaz sızıntısı olduğunun bildirilmesine rağmen kazı alanı içerisinde ve yakınlarında uyarılara aldırış edilmeksizin firma görevlilerince sigara içilmiş, araç ve yaya trafiği açısından hiç bir işaretleme yapılmamıştır. Kaza riskinin en yüksek derecede olduğu, kazı alanının şehrin en kalabalık ve halkın ve vasıtaların sürekli yoğun olduğu bir bölgede ihmalin ötesinde kastı aşan fiillerin oluştuğu tarafımızdan müşahede edilmiş, gerekli adli ve idari girişimler başlatılmıştır."

Açıklamada ayrıca, Polisevi hizmet binasına bedelsiz olarak doğalgaz bağlantısının yapılması yolundaki haddini aşan bir üslup içeren firmanın iddiasının tamamen asılsız olduğu, aksine firmanın devlet kara yolundan geçişi de kapsayan doğalgaz boru hattının tüm masraflarını kurumdan talep ettiği öne sürüldü.