ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce ilde faaliyet gösteren termik santrallere toplam 785 bin 893 lira para cezası uygulandığı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bazı basın-yayın organları, sosyal medya ve internet yayıncılığı ortamında yapılan haber ve yorumlardan ve çevre konusunda çalışan derneklerin beyanları olduğu anımsatıldı.

Termik Santrallerin kurulması ve işleyişi üzerinde bilinçli ya da bilinçsiz spekülatif söylemler geliştirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlimiz Kilimli ilçesi Çatalağzı ve Muslu beldelerinde Çates B, Zetes 1, Zetes 2 ve Zetes 3 santralleri bulunmaktadır. Bakanlıkça onaylanan planlı birleşik denetimlerin başlatıldığı 2011'den itibaren 6 denetim yapılmıştır. Planlı birleşik denetim raporları ve idari yatırımların tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilmiştir. Ayrıca asılsız ihbarlar için yapılan denetimler hariç, yalnızca son 3 yılda 25 denetim tutanağa bağlanmıştır. Denetimlerin yoğun olarak uygulandığı 2007'den bugüne kadar termik santrallere 14 idari yaptırım kararı uygulanmış ve bunun karşılığında 1 milyon 120 bin 455 lira idari para cezası kesilmiştir. Son üç yıldaysa 10 idari yaptırım kararı işlem karşılığı 785 bin 893 lira para cezası uygulanmıştır."

Devletin ve toplumun sürekliliğini ve geleceğini korumak adına mevzuatla verilen yetkinin kullanımında ve sorumluluğun yerine getirilmesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü bir an bile geri bırakacak hiçbir sosyal yardım türünün bulunmadığı aktarılan açıklamada, "İl Müdürlüğü başlangıçtan bugüne kadar üzerine düşen görev, yetki ve hukuki sorumluluklarını nasıl yerine getirdiyse bundan sonra da yılmadan, çekinmeden yerine getirmeye devam edecektir. Bu idari işlemler ve kesilen cezaların kümülatif büyüklüğünden anlaşılacağı üzere, yanlış yapanın yanında durulmamış ve durulmayacaktır. Kulaktan dolma, yanlış ya da kasıtlı bir bilgiyle bir iddiayı dillendirmek, başkalarının kişilik haklarına ve ticari saygınlığına acımasızca saldırma hakkını da kimseye vermez." ifadelerine yer verildi.