TOKAT (AA) - Tokat'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Gaziosmanpaşa Üniversitesi yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan tutuksuz 3 sanığın yargılanmasına başlandı.

Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde sanıklar Özkan Şen, Hasan Bozkurt ve Fazlı Yavaş hakkında "FETÖ terör örgütünün Gaziosmanpaşa Üniversitesi yapılanması, himmet, haberleşme programlarının kullanılması ve örgüte üyelik" suçlamalarıyla hazırlanan iddianame kabul edildikten sonra açılan davanın ilk duruşması, Tokat Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan üniversitenin laboratuvarında çalışan Özkan Şen, savunmasında 2011 yılında üniversitede Bülent Akgül ile tanıştıktan sonra sohbetlere gitmeye başladığını söyledi. Sohbetlere 2 yıl kadar katıldığını anlatan Şen, "2014 yılı başlarında telefonuma sohbet programı olduğu söyleyen ByLock'u Bülent Akgül yükledi. Burada dini sohbetler oluyordu. ByLock'tan Cumhurbaşkanı ve siyasiler hakkında konuşmalar oluyordu. Benden kurban katkısı istediler, vermedim. 2015'ten sonra bunların sohbetine gitmedim. Gözaltına alındığımda korktuğum ve sosyal baskı altında olduğumu düşünerek konuşmadım. Tutuklandıktan belli bir süre sonra bildiklerimi sayın savcımıza anlattım." diye konuştu.

Tıp Fakültesinde çocuk psikiyatri alanında doktor olan sanık Hasan Bozkurt da üniversite yıllarında bu yapıyla tanıştığını belirtti. Zaman zaman sohbetlere katıldığını aktaran Bozkurt, "2013 yılında Tokat'a geldim. O tarihten beri sohbetlerine katıldım. Telefonuma ByLock, Bülent Akgül tarafından 2014 yılında yüklendi. Yüklendikten 2 ay sonra 'Bank Asya'ya para yatırın' dediler. Yatırdım. Daha sonra da 'para çekin' dediler. ByLock'ta sadece Bülent Akgül ile konuşuyorduk." dedi.

Eleştiride bulunamadıklarını aktaran Bozkurt, "400-500 lira arasında burs veriyordum. 17/25 Aralık sonrası sohbetlerde hükümetin yolsuzluklar yaptığı ve cemaatin haklı olduğu konuşuluyordu. 33 yıllık yaşamımda en büyük pişmanlığım bu örgütle tanışmam oldu. Benim milli ve dini duygularım istismar edildi. Bu yapının çözülmesi için her şeyi anlattım. Mağdurum aldatıldım." diye konuştu.

- Para vermekte zorlananlar için pos cihazıyla himmet

Sağlık teknikeri olarak çalışan Fazlı Yavaş ise "2014 yılının başlarına kadar sohbetlerine gittim. Yılda 3 kez sohbetlerine gidiyorduk. Bank Asya'ya para yatırmadım. Kurban parası istediler, vermedim. Para vermede zorlananlara pos cihazı ile himmet parası çekilebileceğini de söylüyorlardı. Aşağılık terör örgütünün çözülmesi için her şeyi anlattım." ifadesini kullandı.

İfadelerin ardından duruşma, 12 Aralık'a ertelendi.