Bir iftar masası, sohbet yine siyaset, soruyor bir işadamı:

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 20 yıl sonra torunu ile Trabzon’a geldiğinde ‘Bak torunum bu bizim dönemimizde bizim gayretlerimizle yapıldı. Ben o zaman belediye başkanıydım’ diyebileceğini, gurur duyabileceği bir eser bir miras bırakabilecek mi? 

Cevap şu şekilde geliyor:

‘Sadece Kanuni Bulvarı yeter. O yolun nasıl bir yol olduğu, şehri nasıl rahatlatacağı, ancak bittiğinde anlaşılacak’.

Soruyu soran gidiyor, masada konu devam ediyor. 

-Akyazı tünelleri, yapılana kadar kimse ne olduğunu anlamadı, ama şimdi herkes ‘Helal olsun, büyük bir rahatlama getirdi şehre’ demiyor mu?

-Erdoğdu yolu, çift şerit gidiş geliş oldu, ne çabuk unutuldu o çileli tek yön gidiş gelişli günler. 

-Şehrin meydanının 5 yıl önceki haliyle şimdiki haline bir fotoğraf çekin bakalım, hangi şehrin böyle bir meydanı var, Trabzon’a nasıl bir imaj kazandırmış. 

-Ve raylı sistem beklenmediği kadar hızlı bir süreç ile yol alacak….

Evet soruyu soranda haklı, cevabı veren de kendi açısından. Kanuni Bulvarı şu anda ödeneksizlikten STOP etmiş durumda. Fakat en azından bu yolun nasıl bir yol olduğunu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bir gün anlaşılır bir şekilde anlatsa, öyle kafa karıştıran hatiralarla değil, gerçekçi görüntülerle. Sonra da üstü açık otobüs ile Trabzon’daki meslektaşlarımız ile birlikte bize o güzergahı bir tanıtsa da, biz de bu şehirde Kanuni bulvarı ne kadar büyükmüş görsek ve ne zaman biteceğini bilsek… 

AK PARTİ’DE KİMLER KAYBEDER?

AK Parti’de bayram sonrası büyük bir hareketlilik var. Trabzon merkezinde İl Yönetimi Ortahisar ilçe yönetimi, gençlik ve kadın kollarının değişme ihtimalleri yüksek. 

İl Başkanı Haydar Revi’nin içine sinmeyen konular var, eğer ona görev verilirken gerekli serbesiyet tanınmazsa çok ta devam edeceğini zannetmiyorum. 

Kendi yönetiminden, yani mevcut yönetimden bir isme yüzde 50 şans veriyorum. 

Eskilerden bir ismin gelip başarılı olma şansını yüzde 30 görüyorum. Nedenleri saymakla bitmez. 

Ama genç girişimcilerin yoğunlukta olması gereken bir il yönetimi olması kanaatindeyim. 

Gençlik Kolları’nda mevcut Başkan Halim Yılmaz 30’u devirdi. Artık yeniden başkan olamaz. Mevcut yönetiminden atik, zeki isimler var. Ama ilçelerde de deneyimli başkanlar var daha yaşı dolmayan. Yılmaz’ın referans olacağı isim önemli, tabi ki eski gençlik Kolları Başkanları şimdi partinin, bürokrasinin ve yerel yönetimlerin önemli kademelerinde. Hepsinin aklında ilçesinden, kurumundan, ey dost akraba çevresinden bir isim var. Bu nedenle Hali Yılmaz’ın refere edeceği kişiye onlarında sıcak bakması gerekiyor. 

Kadın Kolları Başkanı Bahar Ayvazoğlu’nun koltuğu sağlam gibi görülüyor, Ankara ile  sıkı ilişkilerini hiç koparmayan Ayvazoğlu bu nedenle rahat bir yönetim yapacak. 

Trabzon’un kalbi olan Ortahisar İlçe yönetiminde artık yüzler eskidi, yüzde 90 oranında değişim olur. Mevcut Başkan Temel Altunbaş her ne kadar ‘Genel Merkez Ortahisar’da kalacaksın derse görevime devam ederim’ dese de, artık bir yerlere yükselmenin zamanının geldiğini kendiside görüyor fakat dillendiremiyor. 

AK Parti’de zaten son dönemlerde öyle ‘Bu kişi burayı hak ediyor, istesin talep etsin gelsin’ diye bir şey yok. 

Her şey atama ile, teşkilatın dediğinin pek dikkate alınmadığı bir dönem. Tepeden inme kararlarla yapılan atamalar, havuzda toplanan isimlerden oluşan onun adamı bunun adamı listeleri ve sonrasında kontrolsüz bir güç ile kimsenin memnun kalamadığı yönetimler. 

Sesini çıkarsan, ben şurayı istiyorum desen, ‘Ak Parti’de görev istenmez verilir’ diyerek şöyle bir genel merkezin gönlünü alma tebessümü ile önüne geçerler. 

O nedenle AK Parti’de bu dönem ben varım diyen kaybeder. 
 
İSKENDERPAŞA  BECERİKSİZLİĞİ 

Beceriksizliği yazmadan önce Trabzon Büyükşehir Belediyesine teşekkürü atlamayalım. Neden mi?

Şu sıralar Meydan Parkı 2. Etapı kullanan herkes, oradaki mezarı görünce ‘Haydaaa’ diyor. Bu mezar da nereden çıktı. Kimin mezarı, neden Meydanın ortasında kaldı.  

Nereden çıkacak, yılladır önünden geçtiğiniz Cami’ye adını veren kişi işte. 

Merhum İskenderpaşa’nın mezarı. 

1512-1533 yılları arasında Trabzon’da 4 dönem  valilik yapan ve şehre ikinci Osmanlı eserini yani ismini taşıyan kazandıran İskenderpaşa’nın adı bu camiye verilmiş ve naaşı da buraya defnedilmiş.  Henüz tam manasıyla etrafı açılmadı fakat 2. Etap tam anlamıyla 10 güne bitecek

İNŞALLAH. 

Ve o güzellik ve İskenderpaşa’nın kabri daha da net görülecek. 

İskenderpaşa hakkında yazının sonunda biraz daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Gelelim işin beceriksizlik kısmına. Bu tarihi caminin önü, etrafı yani komple İskenderpaşa mahallesi trafikle boğuşuyor. Bu konuda ne Valilik, ne belediye ne emniyet iyi sınav veremiyor.  Trabzon Emniyeti’nin o bölgeye trafik polisi görevlendirmemesi ve üzerine düşmemesi yüzünden günün akşamına kadar otopark olarak kullanılıyor o bölge. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri yollardaki trafik düzenine karışamıyor ceza kesemiyor. Bu nedenle sorumluluğu emniyete atıyor.  

O bölge 5 ayrı otoparkın çıkış bölgesi ve meydanı gerek Akçaabat gerekse Rize istikametine bağlayan mecburi yol. 

Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne, Trabzon Valiliğine defalarca ihbarlarda bulunmamıza rağmen her gün her saniye orada rezalet bir görüntü var. 

Sorumlular da oralardan geçmeyince, millet birbirini yiyor. 

Gönderin oraya 5 tane çekici, 2 gün oraya park eden tüm araçları çektirin, 5 gün çektirin bakın bakalım orada öyle bir şey olur mu. 

Tabi ki birde, orada otele peşkeş çekilen bir yer var. İşlerine gelince otomobilin bile sımadığı ama miting otobüsünün rahatlıkta geçebildiği bir yol. İmar da milletin yolu. Oradaki sorunu rahatlatabilecek bir yol. Ama kimin umurunda. Atı alan Üsküdarı geçmiş ne de olsa. Milletin yolu satılmış hatırlı bir işletmeye, aynı kaldırımların kendilerinden olanlara peşkeş çekildiği gibi. 

Bu trafik konusunda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Bey’e bir şeyi daha hatırlatmak isterim. Göreve geldiğinde şehri otopark çetelerinden kurtardık demişti. 

Şimdi şehrin her tarafında çete gibi otopark kulübeleri türedi. 

Bir yerde adalet yoksa anarşi doğar. Eğer yol üzerine park yasal ise bu zamana kadar millete oralarda kesilen park cezalarını belediye ödemeli. 

Eğer yasal değil se, kanunsuzluğu başka bir kanunsuzlukla önleyemezsiniz. Belediyeye sırf para kazandırmak için şehre yakışmayan görüntülere izin verilmememi.  
 
Mutlu haftalar… 

İskenderpaşa hakkında…. 

23 sene Trabzon Vâliliği yapan Yavuz'dan sonra Trabzon'da en uzun süre (11 ya da 14 sene) vâlilik yapan Trabzon'un en köklü vâlisidir. İskender Paşa'nın birkaç büyük meziyeti vardı. Şöyle ki : DİNDARLIK, TASAVVUFA MENSUBİYET, HAYIRSEVERLİK.İskender Paşa hayr ve iyilik sahibi; âlimlerin, sâlihlerin ve seyyidlerin dostu idi. Hayırsever, faziletli, öksüzlere ve yetimlere babalık yapan gerçek bir yöneticiydi. Oğulları da O'nun gibi meşhurdur. Yerine Mustafa Paşazade Mehmet Bey geçmiştir.
 
İskender Paşa, H. 940 (M. 1533) yılında Vâli iken ölünce, kendinin yaptırdığı ve adını taşıyan İskender Paşa Câmiî'nin Batı tarafındaki haziredeki mezârlığa defnedildi. Sandukalı, baş ve ayak şâhideleri mermerden olan mezâr, hazirenin ortasında bulunmakta idi. Tâlik şekilde yazılmış birkaç kelimelik çok sâde kitâbeli mezâr taşındaki kavuktan, İskender Paşa'nın Vezîr olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre, Trabzon Vâlisi İskender Paşa, Vâlilik'te Vezîrlik rütbesi almış ilk Osmanlı devlet adamlarındandır. Çünkü bu atamalar Pâdişah Kanûnî Sultân Süleymân zamanında başlamıştır.