Başbakan Ahmet Davutoğlu, 24. dönemin son grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
Biz bu ülkeyi özgürleştirmeye, insanların onurunu korumaya, her bir vatandaşımızı eşit görmeye, o eşitlik üzerinden ortak vatandaşlık bilinciyle yeni Türkiye'yi inşa etmeye devam edeceğiz. Yeni Anayasa, özgürlükçü, insan odaklı, inancı ve kimliği dolayısıyla tahkir edilmediği, aşağılanmadığı, dışlanmadığı bir Türkiye'nin kurucu belgesi olacak.

NÜFUZ EDEMEYECEKLER

Seçim beyannamemiz yayınlandığında göreceksiniz. Biz, 2023 sözleşmesi hazırlıyoruz. 1923 sözleşmesinde Cumhuriyet inşa edildiği gibi, 2023 sözleşmesiyle inşallah yükselen küresel bir güç olarak, yeni Türkiye'nin inşaasının temelleri atılacak. Bu Anayasal çerçevede, kimse bürokrasiye nüfuz etmek suretiyle devleti ele geçirme mücadelesi yapamayacak.

DEMOKRASİDE YAŞAYAMAZLAR

İster TSK'ya sızmış olan bazı cunta heveslileri, isterse dini görünüm altında bürokrasiyi ele geçirip, KPSS sorularını çalıp, bürokrasi üzerinden siyasi vesayet oluşturmaya çalışan gruplar olsun, isterse bunların yeni türleri olsun, hiçbirisinin bu demokratik ortamda hür olarak yaşamasına izin vermeyeceğiz. İşte böyle özgürlükçü bir Anayasa içinde, Türkiye'nin etkin bir şekilde yönetimi için ne tedbir alınması gerekiyorsa alacağız.

MEZİYETLERİ YENİ KEŞFETTİLER

Bugün parlamenter sistemi başkanlık sistemi karşısında savunmaya kalkanlar, vaktinde parlamenter sistemi savunmadı. CHP, e-muhtıraya destek verdi. 28 Şubat'ta rahmetli Necmettin Erbakan'ın Başbakan olarak maruz kaldığı muamele karşısında, bugünkü siyasi temsilcilerin o günkü takipçileri seslerini çıkarmadılar. Parlamenter sistemin, bütün ana umdeleri çiğnenirken susanlar şimdi bir anda parlamenter sistemin meziyetlerini keşfetmeye başladı.

ORTAK AKILLA BULACAĞIZ

Yeni Türkiye'yi inşa ederken, inşallah alnımız açık, ak, yüreğimiz daha bir özgüven içinde, özgürlükçü ve insan odaklı bir Anayasa ile birlikte, özgürlükçü temele dayalı, başkanlık sistemini de gündeme getireceğiz. Bunu tartışacağız, konuşacağız, en doğrusunu ortak akılla birlikte bulacağız ama bu sistemin mutlaka sağlam bir zeminde, üretken ve verimli bir şekilde çalışacak niteliğe kavuşturulması lazım.

YENİ YÖNETİM ANLAYIŞI

Şimdi yeniden millete gidiyoruz. Milletten aldığımız destekle yeni Anayasa'yı ve bu Anayasa içinde de verimli, etkin, güçler dengesine, güç ayrılığı prensibine dayalı yeni bir yönetim anlayışını hakim kılacağız. Başkanlık sistemini de bu çerçevede doğru bir zeminde, doğru perspektif ve vizyon ile millete sunacağız.
23 Nisan'da başbakan yapabiliriz
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon kanalında yaptığı “En büyük hayalim başbakan olmak” açıklamasına da değinen Davutoğlu, “Bakınız 'hayalimiz iktidar olmak' demiyor veya 'hedefimiz iktidar olmak' demiyor. Meselesi şahsi. Olacak, olacak kendisi Başbakan olacak. Eğer çok arzu ediyorsa 23 Nisan yaklaşıyor bir günlüğüne verebiliriz. Hani yüce Hakan Fatih Sultan Mehmet Han'ın dediği gibi 'bizim gücümüzün eriştiği yere onların hayalleri erişmez, biz gerçek başbakanlar gördük bu kürsüde, onlar hayali başbakan arıyorlar. Bir de hedefi gösteriyor, CHP olarak hedefiniz ne diyor? 'Yüzde 35' diyor. Biz başlarken yüzde 36.5, yüzde 37 ile başladık. Başladığımız yere gelmek onun en büyük hedefi. Bizim için düşündükleri en alt düzey, onların hayal ettikleri en üst düzeyin 10 puan üzerinde” dedi.
Üç dönem uğurlaması
Başbakan Davutoğlu, 24. yasama döneminin son AK Parti grup toplantısında 3. dönem milletvekillerini arma ile uğurladı. Bu milletvekillerini temsilen kürsüye Meclis Başkanlığı yapmış Bülent Arınç, Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin'i çağırarak armalarını takdim eden Davutoğlu, “Bu bir emeklilik beratı değildir. Aksine yeni bir başlangıç beratıdır” dedi. 3 dönemlikler için “Gerçek bir vakar, edep ve ahlak dersi verdiler. Bir teki dahi bu iradeyi tartışmadı, bir teki dahi çıkıp şahsi hesap içine girmedi” diyen Davutoğlu, “Bizde tuzak, fraksiyonlar, kulisler yoktur. Bizde hayır yoluna yürümek hayır düşünmek ve helalleşmek vardır” ifadelerini de kullandı. Davutoğlu, armaları takdim ettikten sonra devam ettiği konuşmasında, armanın şu an Meclis Başkanı olan Sayın Cemil Çiçek ile 3 dönemi tamamlayanlara tek tek tevdi edileceğini söyledi.