Başbakan Recep Tayyip Erdoğan BDP’nin türban serbestisi için önerge vermesine sert tepki göstererek BDP’yi başörtülüleri istismar etmekle suçladı. Erdoğan "Dini Zerdüştlük olan bir anlayışın böyle bir derdi olabilir mi? Derdi istismar. Acaba AK Parti’yi köşeye nasıl sıkıştırırım. Geç bunları geç" dedi.

Başbakan Erdoğan AKP’nin 18. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmasında 12 Haziran seçimlerinde milletin yeni Anayasa için kendilerine önemli bir görev verdiğini hatırlattı. Anayasa çalışmalarında uzlaşmacı bir tavır sergileyerek meclisteki sandalye sayısına bakmadan komisyona eşit sayıda üye vereceklerini hatırlatan Erdoğan "İyi bir başlangıç yapılmıştır, inşallah bir irade zaafına uğramadan, politik rekabete feda etmeden Türkiye’ye yaraşır bir vakar ve olgunlukla bu işi tamamlayacağız" dedi.

-HEM GÜLDÜK HEM UYMAK ZORUNDA KALDIK-

Başbakan Erdoğan 1982 Anayasası’nın değişmesi konusunda toplumun hem fikir olduğuna da vurgu yaptığı konuşmasında darbe anayasanın, artık bu bedene uymadığında herkesin mutabık olduğunu ifade etti. Erdoğan "Hatırlayın kamusal alan tartışmalarını, neler çektik değil mi? Hem bir taraftan gülüyorduk bu tartışmalara, ama bir taraftan da uymak durumunda kalıyorduk. Neden? Toplum gerilmesin. İşte bu tartışmaların olduğu dönemlerde, devleti milletten esirgeyen bir anlayışı yaşadık, ama biz bunları asla kabul etmiyoruz. Devleti millete ait kılan ve vatandaşlık aidiyetini perçinleyen bir anayasaya ihtiyacımız var, işte bunu gerçekleştirmemiz lazım. Bizim milletimizi yüzyıllardır ayakta tutan bir değerler sistemimiz zaten var. Türkiye artık, kapalı devre bir ülke değil. Artık, eski vehimlere yeni vehimler ekleyemeyiz" diye konuştu.

-DERDİ İSTİSMAR-

Konuşmasında vatandaşlara "En az Türkiye büyüklüğünde düşünün" çağrısında da bulunan Erdoğan, Türkiye’nin dünyanın yeni kutup yıldızı olmak için sabırsızlandığını ifade etti. Hiçbir zaman istismar politikaları içinde olmadıklarına da vurgu yapan Erdoğan BDP’nin türban serbestisi konusundaki önergesine de sert çıkarak şunları söyledi: "İşte son hafta içinde bakıyorsunuz bir grup çıkıyor hemen pat bir tane önerge sunuyor. Öyle bir derdi yok. Öyle bir derdi olsa zaten olması gereken neyse yapar buna mani bir hal de yok madem öyle bir şey istiyorsun yola çık yap. Benim başörtülü kardeşlerimi niye istismar ediyorsun. Yapacaksan yap. Gelsin girsinler senin böyle bir derdin yok ki. Dini Zerdüştlük olan bir anlayışın böyle bir derdi olabilir mi? Derdi istismar. Acaba AK Parti’yi köşeye nasıl sıkıştırırım. Geç bunları geç. Siz kimi köşeye sıkıştırıyorsunuz. Bu millet kimin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Bu iş konuşulmaz bu iş yaşanır yapılır. Bu ülkeyi lüzumsuz germeye de kimsenin hakkı yok."