TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında çalışmalarını sürdürüyor. MHP'nin 'Şehit aileleri ve gaziler ile malullerinin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla sunduğu meclis araştırma önergesi görüşüldü.

Konuşmaların ardından oylanan önerge reddedildi. CHP'nin 'soruşturma güvenliği' ile meclis araştırma önergesi de görüşülerek reddedildi.

Daha sonra AK Parti grubunun "4+4+4" eğitim sisteminin öne alınarak görüşülmesi konusunda verdiği önergeye geçildi. Ancak önerge okunmadan önce MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin verdiği öneride 199 sayılı komisyon raporundan söz edildiğini, ancak böyle bir komisyon toplantısı olmadığını savundu.

Vural, "Olmayan bir komisyonun raporu nasıl oluyor, bu nasıl önerge? Bu raporda komisyonun düşünceleri doğrultusundan yapılan değişikliklerin yer alması gerekiyor. MHP'ye mensup milletvekillerinin önergeleri fiilen işleme alınmamış, görüşlerini dile getirmesi mümkün olmamıştır. Kuran- Kerim'in öğrenilmesi, Peygamber Efendimizin hayatı gibi derslerle ilgili önergeler o günkü toplantıda AKP vekillerinin çoğunluğunun ortaya koyduğu dayatmayla görüşülmemiştir. Önerge ve düşüncelerin yer almadığı bir rapor olmadığı için görüşülmesi de tartışmalıdır" diye konuştu.

Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, öneri okunmadan içeriğinin Genel Kurul'ca bilinmesinin mümkün olmadığını söyledi. Konunun basında tartışıldığını ve Meclis Başkanı'nın teklifi Genel Kurul'a gönderdiğini söylemesi üzerine Vural, "Ne basını, burası Genel Kurul" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, olmayan bir komisyon raporunun gündeme dahil edilemeyeceğini söyledi. Yakut ise, "O benim sorunum değil" karşılığını verdi.

BDP Başkanvekili Hasip Kaplan, AK Parti önerisinde çalışma saatlerini uzatan maddeye de tepki gösterdi. Kaplan, "Milletvekilleri robot değil. Milletvekilleri uyumadan, yüzünü yıkamadan burada çalışacaklar. Vallahi bu Başbakan size emretmiş olabilir, size robot olarak * Bakın, 10 gün 24 saat esaslı çalışmak için robot olmak lazım. Bu temel kanunlar milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Bu konuları sağlıklı konuşmak zorundayız. Eğer mecliste gerilim istemiyorsanız bu mecliste bir diyalog ortamı gerekiyor. Yok
'biz biliriz, biz yaparız' diyorsanız aha kürsü, aha meydan. Biz bunları geri alın diyoruz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, AK Parti'nin önergesi ile üzerinde tartışma ve çok sıkıntılı iddialar olan bir komisyon raporunun gündeme alınmasını talep ettiğini savunarak "Biz diyoruz ki, henüz üzerinde hukuki tartışma olan bir raporu gündeme alamazsınız. Bu, İçtüzüğe aykırı olur, diyoruz" diye konuştu.

Komisyonda MHP'nin Kuran-ı Kerim'in tüm okullarda seçmeli ders olarak okutulması konusundaki önergesinin işleme alınmadığını söyleyen Şandır, "Meclis Başkanına 2 yazı yazdık. Meclis Başkanının 6 sayfalık yanıtı var. İçtüzük 37'ye sığınarak diyor ki, komisyonda hiç görüşme olmadan da Genel Kurul'a kanun tasarı ya da teklifi gelebilir'. O zaman bu komisyonları niye kuruyoruz? Eğen hukuk dışı bir yola girerseniz size de yararı olmaz. Çekin, tekrar görüşelim" dedi.

CANİKLİ: "İDDİALARIN HİÇBİR HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOK"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "AK Parti milletvekillerinin tamamı bu teklifi gururla, onurla destekliyorlar ve onun için buradalar. AK Parti grubu milletvekilleri milletten aldıkları talimatın gereğine yerine getirmek için buradalar" ifadelerini kullandı. Canikli'nin bu sözleri, AK Parti milletvekilleri tarafından alkışlandı.

Genel Kurul gündemine ilişkin kitapçığı gösteren Canikli, 148. sırada 199 sıra sayılı "4+4+4" teklifiyle ilgili net bilgi bulunduğunu belirterek, "Gündeme girmiş, komisyon raporu usulüne uygun kabul edilmiş, komisyon görüşmelerinin içtüzük ve hukuka uygun olduğu anlaşıldığı için gündem kitapçığına dahil edilmiş. Dolayısıyla 'yok hükmündedir, görüşülemez' gibi iddiaların hukuki hiçbir geçerliği yoktur. Hukuki açıdan bakıldığında söyleyeceğimiz tek bir şey vardır; bu önergemiz hukuka uygundur, içtüzüğe uygundur. Gündemde yer alan 199 sıra sayılı teklifin öne alınmasını ve görüşülmesini önermektedir. Bu açıdan son derece doğaldır, hukukidir" diye konuştu.

Canikli, önergelerinde yer görüşülmesini istedikleri 4 yasanın da temel yasa olarak görüşülmesi konusunda hukuki boşluk olmadığını belirterek, uzun çalışma süreleri hakkında da "Bazen uzun çalışma gerekebiliyor. Daha önce de çalıştık" değerlendirmesini yaptı.

"KEM SÖZ SAHİBİNE AİTTİR"

Konuşmaların ardından Başkanvekili Sadık Yakut, CHP ve MHP'nin komisyon görüşmesiyle ilgili itirazlarının Meclis Başkanlığı'na iletildiğini ve yapılan yazışmalar neticesinde AK Parti'nin önerisinin görüşülmesinde içtüzüğe aykırı bir durum olmadığını söyledi. Bunun üzerinden CHP sıralarından 'Yazıklar olsun' sesleri yükseldi. Yakut da, "Kem söz sahibine aittir" karşılığını verdi.

Önergenin gündemi alınıp alınmamasae çalışma saatlerini uzatanı konusunda açılan usul tartışmasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis Başkanı'nın komisyon raporunu iade etmesi gerektiğini, ama sadece CHP'nin iddialarını Komisyon Başkanına gönderdiğini ve başka bir şey yapmadığını savunarak, "Halen içtüzüğün 29. maddesine aykırılık ortada durmaktadır" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, MHP sıralarına dönerek "Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin yanında mısınız, değil misiniz? Etraftan dolaşmaya gerek yok. İstediğiniz önergeleri şimdi verebilirsiniz. Verin önergelerinizi, tartışalım" dedi.

"TANKLA GELSENİZ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ise "Komisyonda Kuran-ı Kerim'in seçmeli ders olarak okutulması önergemizi zorla engellediniz ama şimdi topunuz gelse engelleyemeyecekseniz. Yüreğiniz, ciğeriniz varsa engelleyin, engelleyemeyeceksiniz. Olmayan bir komisyon raporunu, tamamlanmamış bir raporu sen ancak içtüzük 37'ye göre getirirsin. Ne yaparsanız yapın, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin tezgahlarınızı, Kürtçe eğitimle ilgili tezgahlarınızı deşifre edeceğiz, kaçamayacaksınız. İtirazlarımızı komisyonlarda dile getirmemizi engellediniz ama Genel Kurul'da topunuz gelse, tankla gelseniz engelleyemeyeceksiniz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkanvekili Yakut, tutumunda değişiklik olmadığını belirterek, komisyon raporunun içeriğine ilişkin tartışmaların konunun görüşmeleri sırasında yapılabileceğini söyledi.

"BU YASANIN İÇİNDE PARA VAR"

Daha sonra AK Parti'nin grup önerisi okundu. Öneri aleyhine söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, şunları kaydetti:

"Komisyon günü siz konuşmaya gelmediniz ki, kavga etmeye geldiniz. Sanki bir din eğitimi düzenliyorsunuz, biz de karşı çıkıyoruz. Böyle bir şey yok. Dindarlar, müminler dindar nesil ister ama münafıklar kindar nesil ister. Bizim sorunumuz kindar nesille, münafıklarla. İnsanları kandırmayın. Dershaneler üzeninde birilerine mesaj veriyorsunuz. Arınç kanmayacak diyor. Aba altından sopa gösteriyorsunuz, kime gösteriyorsunuz. Derdiniz eğitimi düzenlemek, gençlerin önünü açmak değildir. Bu yasanın içinde para vardır para, ihale vardır ihale, yolsuzluk vardır yolsuzluk. Milyarlarca liralık tablet bilgisayarların alımını Kamu İhale Kanunu dışına niye çıkarıyorsunuz?"

"HADDİNİ BİLECEKSİN"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, konuşması sırasında 'samimi değilsiniz' diyen AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'a tepki gösterdi. Vural, "Sen kimsin de benim samimiyetini ölçeceksin. Sen kendini ne zannediyorsun? Sen sadece Seul'de, Heybeliada Ruhban Okulu'nu açmak için, Obama'nın isteklerini yerine getirmek için çırpınıyorsun. Ahmet Aydın sen benim samimiyetimi ölçecek izanda değilsin. Haddini bileceksin" dedi.

"HEDEF İMAM HATİP DEĞİL, UCUZ İŞGÜCÜ"

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, "Muhalefet olarak biz ne kadar engellersek engelleyelim bu sizlerin oylarıyla yasalaşacak. Durum böyle görünüyor. Bundan bir zafer duygusu mu çıkarmalısınız? Yani sizin dışınızda birbiriyle de anlaşmayan bir muhalefet başka şeyler öneriyor. Bunda hiçbir sahicilik, istifade edilecek hiçbir husus olmadığı konusunda nasıl bu kadar peşin hükümlü oluyorsunuz? Önergeler sadece bir konuşma vesilesi sayılae çalışma saatlerini uzatanıyor. Ortaklaşmak demek, istifade etmek demektir; illa muhalefetin dediğini kabul etmek anlamına gelmiyor. Ama bırakın muhalefet ne demek istediğini bihakkın anlatabilsin. Kimse eğitim sisteminin içeriğine ilişkin tek kelam etmedi" diye konuştu.

Önder, CHP'nin imam hatiplerin önünün açılacağına ilişkin eleştirilerine de yanıt vererek, "Zannediyorsunuz ki imam hatip için getirdiler. Neoliberal sistem artık üniversiteler ve tüm eğitim sistemini kendi Ar-Ge ve işgücü ihtiyacına göre dizayn ediyor. Neoliberal sisteme ucuz ve nitelikli işgücü yetiştirme sistemidir" dedi.

Önder, konuşmaları sırasında CHP'li Mevlüt Aslanoğlu'nun ayağa kalkması üzerine, "Bu Aslanoğlu'nu oturtun. Haydar (Akar) sen de elini kaldırıyorsun, kavga çıkınca tüyüyosun, görüyorum" dedi.
Önder'in konuşmasının ardından Genel Kurul'a 1 saat ara verildi.

'KÜFÜR' TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu'nda CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun kendisine küfür ettiğini söylemesi üzerine tartışma yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti'nin 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili kanun teklifine ilişkin usul tartışması açıldı. Tartışmaya ilişkin AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin konuşması sırasında, AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında sataşmalar yaşandı.

Bu sırada CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun kendisine küfür ettiği gerekçesiyle ayağa kalkıp 'Senin anan yok mu? Küfür ediyorsun' diye bağırdı. İki parti milletvekillerinin birbirinin üzerine yürümesi ile devam eden tartışmanın alevlenmesi üzerine, Başkanvekili Sadık Yakut birleşime beş dakika ara verdi.

"MEYHANE" TARTIŞMASI

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın twitter'a yazdığı "4+4+4 okulları değil, meyhaneleri vurdu. CHP'li vekiller tam kadro mecliste" ifadeleri, tartışmaya neden oldu.

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın twitter'a yazdığı "4+4+4 okulları değil meyhaneleri vurdu. CHP'li vekiller tam kadro mecliste" ifadeleri tartışmaya neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin, Tayyar'ın mesajını okuması ile başlayan tartışmanın ardından CHP'li milletvekilleri, Tayyar'ı uzun
süre sıralara vurarak protesto etti. Bunun üzerine birleşime 5 dakika ara verildi.

Verilen arada CHP'li İnce, Tayyar'ın özür dilemesi gerektiğini söyledi.