Fransa’da Türkiye karşıtı Sarkozy gitti, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri dondurma kararı aldığı Kıbrıs Rum kesimi dönem başkanlığının sona ermesine ise sayılı günler kaldı.

Ocak'ta başlayacak İrlanda dönem başkanlığı öncesi ilişkilere ivme kazandıracak ilk adım Brüksel’den geldi.

13-14 Aralık'ta yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde liderlerin onaylaması beklenen genişleme kararlarında Türkiye’ye geniş yer ayrıldı.

Kararlarda Türkiye'nin dinamik ekonomisi ve stratejik konumuyla "Avrupa Birliği'nin kilit bir ortağı olduğu” vurgulanırken, son 5 yıldır Sarkozy’ye takılan “katılım” kelimesi ise metne geri döndü.

"Katılım müzakerelerinin kısa süre içinde tekrar ivme kazanması iki tarafın da çıkarınadır" denilen karar metninde, Ankara'nın kriterleri ve sorumluluklarını yerine getirerek üyelik müzakerelerini hızlandırabileceği de vurgulandı.

Avrupa Birliği, kararlarda Türkiye’deki yeni anayasa çalışmalarını teşvik eden bir dil de kullandı.

Genişleme kararlarında, yeni anayasa çalışmalarında olumlu sonuç alınabilmesi için mevcut demokratik ve katılımcı sürecin korunmasının büyük önem taşıdığının altı çizildi.

İfade özgürlüğü konusu da, Avrupa Birliği genişleme kararlarında yer aldı.

Kararda, Türkiye'den ifade özgürlüğü başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamanın iyileştirilmesini sürdürmesi talep edildi.

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerden övgüyle bahsedilen metinde, Avrupa Birliği’nin teröre karşı Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğu ifadeleri yer aldı.

Ankara'nın bölgesindeki aktif dış politikasına dikkat çekilen kararlarda, Türkiye'nin Avrupa Birliği dönem başkanlığını boykot etmesinden ise "derin üzüntü duyulduğu" belirtildi.