Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Toplu İş İlişkileri Yasası" çıkmadığı için mağdur olan 500 bin işçiyi sevindirecek talimatı verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1 Şubat 2012'den bu yana hiçbir sendikaya yetki tespiti vermediğinden binlerce işçi toplu sözleşme imzalayamadı ve ücret zammını alamadı. Başbakan Erdoğan'ın da devreye girmesiyle yasa Meclis açılır açılmaz ilk sırada görüşülecek. Böylece ilk etapta bin 650 iş yerinde 350 bin işçi için toplu iş sözleşmesi imzalanacak. Başbakan Erdoğan, 9 aydır sözleşme masasına oturamayan işçi ve işveren temsilcilerini dün Resmi Konutu'nda kabul etti. Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, yasa tasarısının Meclis'in ilk görüşeceği konular arasına alınması konusunda uzlaşma sağlandı.

ANA BARAJ 3 OLACAK

Toplantıdan sonra açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Mutabakata vardığımız konu geçişli bir sistem. Ana baraj yüzde 3 olacak, ilk 4 yıl için yüzde 1, daha sonra 2 yıl için yüzde 2, nihai baraj da yüzde 3 olarak yasada yer alacak" dedi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, ekim ayı içinde yetkilerin verilerek toplu sözleşme sürecinin başlayacağını ifade etti. Türk-İş kanadı ise "Başbakan'la görüşme olumlu olmasaydı eylem kararı alacaktık" dedi.

BU YASA 12 EYLÜL'ÜN ÜRÜNÜ
A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Yasası'nın 12 Eylül döneminden gelen bir yasa olduğunu belirterek, "Bugün itibarıyla bin 600 toplu sözleşme yetkisi talebi var. Kapsadığı toplam işçi sayısı ise 340 bin. Çok yakın bir gelecekte 500 bini aşacak" dedi. Çelik, İş Yasası'ndan sonra mutabakat sağlanmasının ardından kıdem tazminatı fonu görüşmelerine başlanacağını kaydetti.