UKOME kararıyla toplu taşıma araçlarında zorunlu hale gelen araç içi kamera sistemlerinin, binek otolarda uygulanması söz konusu değil
Araç içi kamera sistemleri her geçen gün kullanımı yaygınlaşan donanımlardan. Kaza, hırsızlık gibi durumlarda olayın kayıt altına alınmasını, kusurlu hareketlerin belirlenmesini sağlayan bu sistemleri tercih eden sürücülerin sayısı artıyor. Doğan yeni bir pazar da çok sayıda şirketin iştahını kabartıyor.
 
İnternet başta olmak üzere çok sayıda pazarlama kanalında satılan araç içi kameraların fiyatları 75-500 TL arasında değişiyor. Ancak, satış yapan firmaların neredeyse tümümün söylemiyse “Ticari araçlarda zorunlu olan kameralar, yılbaşından itibaren binek otomobillerde de zorunlu hale gelecek” Oysa böyle bir zorunluluk veya trafik yönetmeliğinde bir değişiklik planı bulunmuyor.
 
UKOME’DEN KAYNAKLI
 
Piyasada ticari araçlara kamera zorunluluğunun getirilmesinin kaynağı aslında trafik yönetmeliğinden değil İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin kararından kaynaklanıyor. Geçen yıl Aralık ayında alınan karar uyarınca tüm toplu taşıma araçlarına, teknik özellikleri Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından belirlenen GPS ve kamera cihazlarının takılma zorunluluğu getirildi.
 
Kararda, “Servis araçlarından kamu, personel, okul servis araçlarına GPS ve dış kamera, diğer tüm toplu taşıma araçlarına ise; GPS ve iç – dış kamera takılmasına ve GPS ID numaraları ile kamera kayıtlarının Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bildirilmesine, ayrıca kamera ve GPS sistemlerinin teknik özelliklerinin Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından belirlenerek bu sisteme uygun cihazların araçlara takılmasına karar verilmiştir“ denildi.
 
TEKNİK ŞARTLAR BELİRTİLECEK
 
Karar doğrultusunda,  toplu ulaşım araçlarında kullanılacak olan GPS takip sistemi, iç ve dış kamera takılmasıyla ilgili teknik şartname çalışması kurum tarafından devam ediliyor. Teknik şartnameyle ilgili revizyon çalışmaları devam etmekte olup bu çalışmanın tamamlanmasının ardından cihazların araçlara takılmasıyla ilgili geçiş süresi belirlenecek ve esnafa bildirilecek.
 
Cihazlar onaylı olacak
 
Uygulama başlayınca tüm esnafın teknik şartnameye uygun olarak GPS ve kamera sistemlerini satın alıp, bu cihazların İBB Elektronik Sistemler Müdürlüğü’nün onayından geçmesinin ardından araçlara monte ettirilmesi ve sonrasında ID numaralarının Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bildirilmesi gerekiyor. Araç içi kamera ve GPS sistemlerinin binek otomobillerde zorunlu olduğu AB ülkesi yok. Toplu taşıma araçları, okul servisleri dışında binek otomobillerde böyle bir zorunluluk getiren tek ülke Rusya.