Ülkemizde zorunlu olan askerlik hizmetini alacak yaşa gelen bireyler şubelere giderek işlemlere başlayabilirler. Bu aşamada kişiler eğitimlerini tamamladıklarını ya da gerekli askerlik yaşını doldurduklarını teyit ederek şubelere askere alımları için başvururlar. Sonrasında askerlik şubesi tarafından bu başvuruları kabul edilir ve askere alınırlar. Bu süreç başvuru tarihine göre değişiklik göstermektedir. Yıl içerisinde daha önceden belirlenmiş olan celp dönemlerinde kişiler askere gideceklerdir. Bu sebeple başvurulardan birkaç hafta sonra da kişi askere gidebilir. Ancak buna karşın yeni celp dönemine 3 ay varsa o süreyi beklemesi de gerekebilmektedir. Kişilerin askere alımlarında celp sonuçları ve askerlik yerleri 15 gün öncesinde belli olmaktadır. E-Devlet Askerlik Yeri Öğrenme işlemi ile birlikte kişiler askerliklerini nerede yapacaklarını görebilirler.

Kişilerin askerlik ile ilişiklerini görmeleri için internet sitelerinden sorgulama işlemlerini yapmaları gerekir. Askeriye içerisinde alımlar 20 yaşında başladığı için 2017 senesinde 1997 senesinde doğanlar askere alınacaktır. Bu da celp dönemlerinin bu sayılar ile belirtilmesinde kullanılmaktadır. 2017 senesinde yapılacak olan ilk alım Şubat dönemindedir. Bu dönem de 97/1 olarak nitelendirilmektedir. Benzer bir biçimde Mayıs, Ağustos ve Kasım ayları da bu şekilde gösterilmektedir. Yılın başı gelirken 97/1 askere alımında askerlik yapmayı düşünen kişiler, 97/1 Askerlik Sorgulama işlemini internet üzerinden yapmalıdırlar. Eğer bu sorgularda kişilerin herhangi bir problemleri yoksa askere alımları gerçekleşebilmektedir ve Askerlik yerleri açıklanmaktadır.

Celp dönemlerinde ülke içerisinde tüm birlikler alımlar gerçekleştirmezler. Bunun için de askerlik için yapılan atamalarda kişilerin her şehre gitme ihtimalleri yoktur. Eğer kişiler celp dönemlerinde hangi birliklerin askere alım yapacağını www.askerliksorgulama.org sitesi üzerinden öğrenirlerse hangi ihtimaller olduğunu da görebilirler. Bu doğrultuda da celp dönemi seçimlerini yaparken daha bilgili olabilirler.