ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında FETÖ'nün elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili konuştu.

ER VEYA GEÇ BİR TERCİH YAPACAKLAR
Trudeau, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara hitabındaki, "Er veya geç Amerika Birleşik Devletleri de bir tercih yapacaktır. Ya Türkiye ya FETÖ” sözleri hatırlatıldığında konu hakkında konuşamayacağını belirtti.

"YASAL SÜREÇ SİYASİ ETKİ ALTINA GİRMEZ"
Trudeau, Gülen’in iadesi hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu konuyu daha önce konuştuk. İade anlaşması iki taraflı imzalanmıştır. İki müttefikin yasal, teknik bir ilişkisidir. Bu sürecin nasıl gelişeceği çok açıktır, duygulardan etkilenmez ve siyasi bir etki altına girmez. Bildiğiniz gibi bazı belgeler bize ulaştı. İncelemeye ve Türk dostlarımızla konuya ilişkin iletişim halinde olmaya devam ediyoruz. Fakat bu süreç hukuk tarafından yönetilir ve yasal bir sistemdir.”

"AYLAR DA YILLAR DA SÜREBİLİR"
Sözcü Trudeau, iade sürecinin ne kadar süreceği yönündeki soruya, “Aylar da sürebilir, yıllar da. Belli bir zaman dilimi belirtemem” yanıtını verdi.

Trudeau, “Türkiye’yle ittifakımız, söylediğimiz gibi 1952’den beri, NATO’dan beri. Türkiye’yle ortaklığımız derin, güçlü ve sağlamdır. Nokta” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Sözcüsü FETO için açık konuşmadı

"FETÖ YADA TÜRKİYE GİBİ BİR TERCİH SÖZ KONUSU DEĞİL"
FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi konusundaki bir soru üzerine Trudeau, ABD'nin imzaladığı bütün iade anlaşmalarında yükümlülükleri yerine getireceğini ifade etti ve konunun "FETÖ ya da Türkiye seçimi" şeklinde karşılaştırılamayacağını bildirdi.

Trudeau, “Yani, ikisinden birini seçmeniz gerektiğine inanmıyorsunuz” sorusuna ise "Türkiye veya FETÖ arasında seçim yapmamıza gerek yok. İade hakkındaki yasal süreç çok net. Anlaşmada belirtilmiştir. Türkiye’ye desteğimiz ve ortaklığımız sorgulanmamalı" karşılığını verdi.

IŞİD İLE MÜCADELE
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya’nın DAİŞ’e karşı operasyonlara katılması yönünde yaptığı çağrıya ilişkin haberleri değerlendiren Trudeau, Türkiye ve diğer müttefiklerle IŞİD’e karşı mücadele konusunda yakın temas içerisinde olduklarını belirterek, “Eğer IŞİD’e karşı mücadele hepimizin önceliğiyse ve bu da gerçekten bu anlamda atılmış bir adımsa memnuniyetle karşılarız” dedi.