Pkk lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan 'ikinci Oslo süreci' için çözüm adresini Kandil değil, İmralı olduğunu söyledi. Öcalan ağabeyinin, ev hapsi gibi yöntemlerle koşullarının iyileştirilmesi halinde Kandil'deki yönetimi tasfiye edeceğini söyledi.

Sabah'a konuşan Öcalan, Pkk ile görüşmenin olumlu sonuç vermeyeceğinin Oslo sürecinde görüldüğünü söyledi. Türkiye'nin Kandil'deki Pkk yönetimi veya Bdp ile değil Abdullah Öcalan'ı muhatap alıp görüşmesi gerektiğini belirten Öcalan, "Ağabeyim Pkk içindeki çatışma yanlısı derin yapıyı tasfiye edip silahlı mücadeleyi bitirmek istiyor. Bunu da yapabilecek tek güç odur" dedi.

Pkk'nın Kandil'deki Ankara grubu olarak bilinen Cemil Bayık, Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan ve Mustafa Karasu ile Suriyeli Fehman Hüseyin'in silah bırakılmasına karşı olduğunu kaydeden Öcalan'ın, Murat Karayılan'ın ismini söylememesi ise dikkat çekti. Öcalan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

İRAN VE SURİYE DESTEĞİ

Pkk, İran ve Suriye'nin desteği ile silahlı mücadeleyi daha aktif bir şekilde sürdürüyor. Bu süreçte ağabeyim Mehmet Öcalan'ın Eylül ayı ortalarında İmralı'ya yaptığı ziyaret önemlidir. Çünkü bu ziyarette Abdullah Öcalan, Pkk'nın terör eylemlerini tasvip etmediğini açıkça belirtti. Bu mesaj yeni bir süreci başlatır. Bundan dolayı Türk yetkililerinin, Pkk'nın Kandil, Avrupa veya Türkiye'deki uzantıları ile görüşmesi sonuç vermez. Çünkü dış ülkelerle bağlantılı olan örgütün derin yapısı, huzur ve barış ortamının değil, savaş ve kaosun sürmesinden yana.

SADECE AĞABEYİM ÇÖZER

Sorunu ancak Abdullah Öcalan çözebilir. Bdp ve Pkk sorumluları ile yapılacak görüşmeler çözüm getirmez, bunun en basit örneği Oslo görüşmeleridir. Ağabeyim daha İtalya'da iken yaptığı bir açıklamada 'Cemil Bayık, Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan ve Mustafa Karasu'nun örgüt içinde faaliyet göstermemeleri gerektiğini' belirtti. Kürt hareketinin gelişimi, başından beri Abdullah Öcalan'ın özel çabalarının eseridir. Öcalan, hareketi başlattı, geliştirdi ve güçlendirdi. Bu açıdan eğer bu savaş bitirilmek isteniyorsa onun eliyle biter. Gücü ne olursa Pkk içinde başka hiçbir lider savaşı bitiremez. İçeride de olsa bunu yapabilecek tek güç Abdullah Öcalan'dır.

DURUMU DÜZELTİLİRSE...

Pkk'nın bütün militan yapısı -lider kadro dahil- ona uymak zorunda. İmralı'daki durumu düzeltirse sonuç alınır. Ev hapsi koşullarında da olur, başka koşullarda da olur. Öcalan, Suriye'den çıktıktan sonra da Ankara grubunun inisiyatif sahibi olmaması için talimat geliştirdi. Yani barıştan yana olan kadroyu etkili kılmak istiyordu. Ama yakalandığı için gerçekleştiremedi."