Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AK Parti ve MHP'nin uzlaşı sağladığı anayasa değişikliği teklifinin içinde Milli Güvenlik Kurulu'nun kaldırılmasının da bulunduğu yazdı.
Sarıkaya'nın Habertürk gazetesinde bugün yayımlanan '3 yıllık geçiş maddesi' başlıklı yazısının öne çıkan bölümleri şöyle:

“AK Parti ve MHP, tamamı 38 maddeden oluşan, ancak bunun sisteme ilişkin 12 maddesini referanduma götürmeye dayalı müzakere sürecinde ilk aşamada 4 maddede pürüzle karşılaştı. Bunlar, Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda partisinin genel başkanı olması, Cumhurbaşkanı’nın yasaları veto etmesi halinde Meclis’in yeniden çıkarması için gereken oran, Cumhurbaşkanı’nın yapısal düzenlemelerle ilgili yürütmeyle ilgili kararname çıkarması, Cumhurbaşkanı ve bakanların Yüce Divan’a sevki için gerekli oy oranı… Bir de yedek milletvekilliği… Bunun dışında Başbakan ve Bakanlar Kurulu’nun sistem dışına çıkması, MGK’nın kaldırılması konularında uzlaşı sağlandı. En son dün gece yarısı biten görüşmede oranlarda her iki taraf da esneme sağlayınca bir noktada buluşuldu.

‘BAŞBAKAN 2019’A KADAR GÖREVİNİ SÜRDÜRECEK’

Müzakerelerde değişikliklerden hangisinin hemen yürürlüğe gireceği, hangilerinin geçiş dönemi sonrası 2019’da devreye konulacağı da belirlendi. Örneğin, Başbakan buna göre 2019’a kadar görevini sürdürecek. ‘Cumhurbaşkanı’nın varsa partisiyle ilişkisinin kesileceğine’ ilişkin hüküm de metinden çıktı; ancak Cumhurbaşkanı’nın partisinin aynı zamanda genel başkanı olmasına dönük uygulamanın 2019 sonrasına kalması hedeflendi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı’nın büyükelçileri atarken ABD’de olduğu gibi TBMM’nin onayına sunması ise hemen yürürlüğe girecek hükümler arasında sayıldı.”