anal 5 Ankara stüdyosunda gerçekleştirilen programın ilk konuğu olan AK Parti Eski Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Gaziantep’te sivillerin hedef alındığı saldırının amacının “Kaos” çıkartmak olduğunu, halkın sağduyulu davranarak bu oyunu bozduğunu ifade etti.
İktidarı yıpratmak istiyorlar
Son günlerde tırmanan şiddet olaylarının asıl amacının AK Parti iktidarını yıpratmak olduğunu ifade eden Dengir Mir Mehmet Fırat, “PKK ve Ortadoğu’da planları olan ülkeler ‘kaos’ peşinde…  Hedef AK Parti iktidarıdır” dedi.
Çözümsüzlükten yanalar
Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Aslan Değirmenci’nin “Neden AK Parti iktidarı hedef alındı?” şeklindeki sorusunu ise  Fırat şu şekilde cevapladı: “AK Parti iktidarı sorunun çözümü için Barzani ile görüşmeye başladığında şiddet eylemleri başladı. Örgütün elindeki bazı materyalleri almak için adımlar atıldığında şiddet tırmandırıldı, kaçırma eylemleri başladı. Demokratikleşme yönünde kararlılık sergilendiğinde ve Ortadoğu karıştığında siviller hedef alındı. Örgüt ve bazı yapılar süreçten rahatsız. Rahatsızlar çünkü sorunun çözümünü istemiyorlar. Çözümü getirecek tek güç olarak AK Parti’yi gördüklerinden onu hedef alıyorlar. Şiddet eylemlerinin ardından hükümetin bazı çevrelerce hedef alınması da bunu görmemizi sağlıyor. Artık gereksiz takıntıları bir kenara bırakmayız. Şiddet olayları zaten takıntılar sürsün diye sahneye koyuluyor. Kararlı ve dik durarak sorunun nedenleri ile yüzleşmeliyiz. ”
Reformlar sürmeli
Hükümetin son 4 yıl içerisinde sorunu çözmek için attığı adımları çok önemsediğini ifade eden Fırat, “Artık gereksiz takıntıları bir kenara bırakmayız. Şiddet olayları zaten takıntılar sürsün diye sahneye koyuluyor. Kararlı ve dik durarak sorunun nedenleri ile yüzleşmeliyiz. Reformlardan ödün vermeden yola devam etmeliyiz.  Bugüne kadar atılan adımlar çok olumludur ama yetersizdir. Terör sürüyor diye geri adım atmamak lazım. PKK ile Kürt sorunu da bir birinden ayırarak çözüm önerileri aramalıdır. Bölge halkının sorunları cesurca masaya yatırılmalıdır” diye konuştu.
İstihbarat tek havuzda toplanmalı
Şiddet olaylarının ardından estirilen ‘istihbarat zafiyeti’ söylemlerini de doğru bulmadığını ifade eden Fırat, “Bence istihbarat zafiyetinden çok güvenlik yanlışlıkları konuşulmalı. Ama kurumlar hedef alınarak bu yapılmamalı. İstihbarat konusunda yapılması gereken ise (hükümetin ciddi çabaları var) gelen tüm bilgilerin tek havuzda toplanmasını sağlamaktır. İstihbarat birimlerinin çalışmaları göz önüne sürekli getirilerek, yaptıkları faaliyetlerde basın tarafından malzeme edilmemeli. Birimlerin sırlarını deşifre etmek o kurumun sonunu hazırlamaktır. MİT- Yargı krizi sürecinde yaşananlar tekrarlanmamalıdır” dedi.
Köşk krizi bekleyenler var
“Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında kriz var” iddialarını da değerlendiren, Fırat, “Ben iki lideri tanıyorum. Çok açık söylüyorum aralarında en ufak bir sorun bile olduğuna inanmıyorum. Bu söylentiler bilinçli bir şekilde çıkartılarak kargaşa çıkartılmak isteniyor. 24 Nisan 2007 tarihinde yapılan AK Parti Grup toplantısı öncesinde yapılan MYK’da bende vardım. Başbakan Erdoğan hiç kimseye söz hakkı vermeden “Arkadaşlar benim Cumhurbaşkanı adayım Sayın Abdullah Gül’dür” dedi. Hiçbir tartışmaya gerek bırakmadı. Birileri dün olduğu gibi bugünde gerilim çıkartmak için asılsız iddiaların peşine takılıyor” diye konuştu.
Muhalefet oyunbozanlık yapıyor
Sivil anayasa konusunda CHP ve MHP’nin değiştirilemez maddeleri öne sürerek işi çıkmaza sürdüklerini ifade eden Fırat, “Tüm partilerin oysa seçim öncesi verdikleri söz var. Ama bugün sorunlar üretiyorlar. Değiştirilemez maddelere dokunulmadan sivil bir anayasa yapılmaz. Sivil bir anayasa olmazsa olmazımızdır ve geleceğimiz için büyük öneme sahiptir. Doğrusu bu konuda TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek’in sergilediği olağanüstü mücadeleyi de takdir ediyorum” dedi.