Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP'nin ekonomik vaatlerini eleştirerek, "Son açıklanan paket şunu bir daha tekrar etti ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin hiçbir zaman Türkiye'de iktidar olma hedefi yoktur, hayali yoktur. Eğer olsaydı böylesine sorumsuz, pervasız bir tutum ortaya koymazdı" dedi.

Babacan, New York'taki temaslarının ardından AA ve TRT'nin sorularını yanıtladı.

"ALDATAN DA OLMADIK ALDANAN DA OLMADIK"
Başbakan Yardımcısı Babacan, yaklaşan seçimlerin ekonomiye olası etkilerine ilişkin soruları da yanıtlayarak, AK Parti olarak seçim dönemlerinde seçim ekonomisi tabirini kullanmadıklarını lügatlerinde de böyle bir tabirin olmadığını ifade etti.

Bunun muhalefet partilerince gündeme getirilen bir yaklaşım olduğunu anlatan Babacan, "Biz hep gerçekçi olduk. Asla aldatan olmadık ama aldanan da olmadık. Halkımızla, vatandaşlarımızla hep gerçekleri paylaştık ve yapılabilir gerçek politikalar üzerinden hareket ettik. Dolayısıyla bu seçim döneminde de gerçeklere dayanan rasyonel ve popülizme kaçmayan bir çizgimiz olacak" dedi.

CHP'NİN SEÇİM VAATLERİ
CHP'nin seçim vaatlerini de değerlendiren Babacan, açıklanan kalemlerin maliyetinin nasıl karşılanacağının ortaya konması gerektiğini söyledi.

AK Parti iktidarları döneminde bütçe açığını düşürdüklerini, büyüme ve istihdamı sağladıklarını hatırlatan Babacan, şöyle konuştu:

"Şimdi böyle bir harcamayı açıklayan bir muhalefet partisinin mutlaka kaynakları da ortaya koyması lazım. 'Bunun kaynağı nereden nasıl olabilir' diye 13 yıldır iktidarda olan partinin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak şöyle ben konuya baktığımda; bir, ne kadar harcama getiriyorsanız o kadar tekrar vergi getirmek zorunda kalırsınız. İki, o kadar ilave borçlanmak zorunda kalırsınız. Üç, para basmak durumunda olursunuz. Dört, nihayetinde IMF'den kredi kullanmaya mecbur duruma düşersiniz.

"MİLLİ GELİRİN YÜZDE 74'ÜNÜ BORÇLA TESLİM ALDIK"
Bunlar muhalefet partilerinin daha önce yapmadığı işler değil. Şöyle CHP zihniyetinin evveliyatına bir bakın, diğer muhalefet partilerinin bir geçmişine bakın, bunların hepsi yapılmıştır. Yani Türkiye'nin artan harcamalarına karşılık vergi salmalar yapılmıştır bizden önceki dönemlerde. Borçlandırılmıştır Türkiye. Milli gelirinin yüzde 74'ü bir borçla teslim aldık biz, şu anda milli gelirin yüzde 33'ü kadar borcumuz var."

"EKONOMİK KONULARA CİDDİ YAKLAŞMAK LAZIM"
Muhalefetin seçim için söylediği maddelerin Türkiye'yi adım adım eski noktaya götürecek politikalar olduğunu dile getiren Babacan, "Ha 'şu kadar harcayacağız' diyorlar, 'bu kadar para dağıtacağız' diyorlar, eğer kaynağını söylemiyorlarsa bunun tek sebebi, iktidar olma ihtimallerinin ve hayallerinin aslında hiçbir zaman gerçekçi olmadığıdır. İktidar olma ısrarında, iktidar olma iddiasında olan bir muhalefet partisinin ekonomik konulara ciddi yaklaşması lazım. Gerçekçi yaklaşması lazım" dedi.

Açıklanan programın bir bütün halde ortaya konulması gerektiğini ifade eden Babacan, "Son açıklanan paket şunu bir daha tekrar etti ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin hiçbir zaman Türkiye'de iktidar olma hedefi yoktur, hayali yoktur. Eğer olsaydı böylesine sorumsuz, pervasız bir tutum ortaya koymazdı" diye konuştu.

"AK PARTİ'NİN POLİTİKALARI ŞAHISLARA BAĞLI DEĞİL"
Babacan, ekonomi yönetiminde olası değişiklik konusundaki endişelere ilişkin soru üzerine de sürdürülen politikaların AK Parti iktidarının politikaları olduğunu ve şahıslara bağlı bulunmadığını söyledi.

Seçim beyannamesine konulan taahhütlerin AK Parti'yi bağlayacağını vurgulayan Babacan, "Seçimlerden sonra oluşacak ekonomi yönetimi nasıl bir kompozisyona sahip olursa olsun o yönetimin uygulayacağı politikalar bugün açıklanmıştır" dedi.

"Kurumların güçlü ve itibarlı olduğu bir ülkede, kurallara saygı duyulan, kuralların gerçekten uygulandığı ya da uygulamaların bir yerde yazılı olduğu ülkelerde zaten ekonomik istikrar da sağlanır" diye konuşan Babacan, "Zaten sistem kişilere çok bağlıysa ona ne ileri demokrasi demek mümkün ne de gelişmiş bir ekonomi demek mümkün" ifadelerini kullandı.