Öylesine olayların yaşandığı söyleniyor ki, şaşırmamak elde değil.
Geçtiğimiz hafta yaklaşık 15 Milyon TL tutarında Macintosh Bilgisayar alımının ihalesiz olarak yapıldığı iddiaları zaten basına yansımıştı.

Üniversitenin, zaten yeni alınan bilgisayarları daha doğru dürüst kullanılmadan, eski parayla 15 Trilyon lira civarında bir alımla, yeni bilgisayarların ihalesiz olarak alındığı iddiasıyla ortalık bir anda karışıverdi.

İFLASINI İSTEYEN FİRMA İLE 9.2 MİLYON TL LİK SÖZLEŞME

Üniversitede yaşanan olayların bununla da kalmadığı söyleniyor.
Söylenilenlere bakılırsa, Anadolu Üniversitesi Dijital Matbaa İhalesi açmış. İhaleyi de, İflasını isteyen ve kayyuma devredilen Kodak firması kazanmış. İşin ilginç yanı, Kodak firmasının iflasını istemesinden sonra Üniversite ile firma arasında 9.2 Milyon TL lik sözleşme imzalanıyor.

Yapılan itirazlara ve uyarılara rağmen, Anadolu Üniversitesinin batmakta olan Kodak firmasına ait tasfiye edilecek ürünlerini almaktaki ısrarına hiç kimse anlam veremiyor.

Yine iddialara göre…
Tasfiye halinde olan Kodak firmasının, söz konusu cihazları ne şekilde temin edeceği bir yana, bu cihazları temin etse bile cihazların uzun süreli yedek parça ve bakımını nasıl karşılanacağı merak konusu oluşturuyor.
Dolayısıyla, Anadolu Üniversitesi tasfiye halinde ki bir firma ile eski parayla 9.2 Trilyon liralık bir sözleşme imzalayarak, akıl almaz bir riske giriyor.

İHALE İÇİNE GİZLENMİŞ YAZILIM ALIMI

Başka bir iddia ise, Üniversitenin bu ihale kapsamında, ihalenin içine gizlendiği iddia edilen cevap kağıdı yazılımı ile ilgili alım hizmeti.

Söylenilenlere göre, yazılım için İstanbul'da bir firmaya yönlendirilme yapılmış. Yani, ihaleye giren firmalara, İstanbul'daki firmaların yazılımı tedarik edeceği bildirilmiş. İşin tuhaf tarafı, geçtiğimiz yıl daha da karmaşık olan bir yazılım için aynı firmanın daha az, yani 1,5 milyon dolar teklif verdiği gözlerden kaçmıyor.
Hal böyleyken, 300 den fazla personelin bizzat çalıştığı dev bilgi işlem Merkezine sahip olan Anadolu Üniversitesinin, bu programı dışarıya ve üstelik de 1,5 milyon Euro gibi bir paraya yaptırıyor olmasına hiçbir anlam verilemiyor.
Açık öğretim sınavları gibi, kendine mahsus bir konuyla ilgili olan yazılımın hazırlanmasında kendi uzmanlarını kullanmayan Anadolu Üniversitesinin, bu işi dışarıya yüksek fiyatlarla yaptırması, beraberinde çeşitli soru işaretlerini de doğuruyor.

Neticede…
Çıkılan bir alım ihalesi içine, ayrı bir firmanın ürünü olan yazılımın dahil edilmesinin mevzuata uymadığı iddia edilirken, istenilen Yazılım konusunda ortaya çıkan fiyatın, bu konuda çalışan firmaları bile şaşkınlık içinde bıraktığı ifade ediliyor.

SINAV BAŞINA 2 BİN TL KIYAK ÜCRET

Anadolu Üniversitesi, yukarıda anlattığımız ihale ve hizmet alımları dışında, dağıtılan sınav ücretleriyle de son günlerde konuşulur oldu.
Anlatılanlara bakılırsa, bazı müdür ve üst düzey yöneticilere, sınav başına 2 Bin TL paranın K Cetvelinden ödendiği iddiası Üniversitede büyük huzursuzluğa neden oluyor.

Sınav ücreti adı altında dağıtılan paraların, bazı isimlere torpilli olarak fazlaca gitmesi, üniversite de günün konusu olmuş durumda. Bu durum, YÖK'e şikayete varıncaya kadar uzamış.

Haberin başında söylediğimiz gibi, Anadolu Üniversitesi ile ilgili iddialar son günlerde oldukça yoğunlaşmış durumda. Bu iddiaların arkasından Anadolu Üniversitesi rektör ya da yönetimi tarafından yine bu iddialar ile ilgili bir açıklama yapılıp yapılmayacağı merak konusu oluşturuyor.

Eskişehirgündem