Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM ve Başbakanlık başta olmak üzere kritik birimlere karşı havadan gelecek saldırılara karşı geliştirilen yeni savunma stratejisini açıklayan, uçuş güzergâhlarının yeniden belirlendiğini ifade eden Bakan Arslan, şu bilgileri verdi:

UÇUŞ HATLARI: Uçuş güvenliği kapsamında bazı yerleri uçuşa yasakladık. Öncesine göre çok daha özenle, sıkı takip ediyoruz. Hangi uçağın tehdit oluşturabileceğini bilmiyorsunuz ama uçuşa yasak bölgeye girdiyse, o zaman bir tehdit oluşturabileceğini düşünüp tedbirinizi alıyorsunuz.

TAKİP SİSTEMİ: (Tehdit oluşturan uçak hemen vurulacak mı?) Düşman uçak olabileceğini hesaba katıyorsunuz. “Hemen indirilecek” gibi bir durum yok. Takip sistemini güçlendiriyorsunuz. Uçak kötü bir havada uçuşa yasak bölgeye kayabiliyordu, şimdi kayamayacak. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Çankaya Köşkü uçuşa yasak bölgelerin olduğu yerler.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ: Hava Trafik Kontrol Merkezi sürekli takipte. Uçuşa yasak bölgeye izinsiz giren uçaklar hemen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bildiriliyor. Önemli olan izinsiz giren uçağın tehdit olabileceğini hesaba katmak ve buna göre gereken tedbirleri en hızlı şekilde, en üst düzeyde almak.

SİBER SALDIRILAR: Darbe girişiminden sonra siber saldırılarda 2.5 kat artış gördük. Burada çok daha dikkat edilmesi gerektiğini anladık. Kimse boş durmuyor. Kandil’de, Suriye’de bir bataklık var. Bataklığı kurutmadan, sadece sineklerle ilgilenmek çözüm değil.

JANDARMA TAŞINACAK:

Jandarma Genel Komutanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin karşısından taşınacağı aşikâr. Binanın BTK tarafından kullanılması alternatifi sunuldu. 3 opsiyon var; Ulaştırma Bakanlığı’nın taşınması, BTK’nın taşınması ve Jandarma’nın taşınması. Ancak henüz bu konuda bir karar verilmedi.

TİB’E HUKUK BİRİMİ

17-25 Aralık’tan sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) personelinin yüzde 85’i uzaklaştırıldı. Çok büyük bir kısmı, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile tasfiye edildi. Geçmişte birileri TİB’den farklı gerekçelerle izin isteyip telefonları dinliyordu. Burada soru işaretleri vardı. Şimdi TİB’de bir hukuk birimi kuruldu. 10 kişilik birim hâkimlerden oluşuyor. “Dinleme kararı hukuka uygun mu?” diye bakılıyor. Hâkimler, “Talep edilen kişi o hattı kullanan mı?”, “Hâkim mevzuata uygun karar vermiş mi?” gibi soruların cevaplarını arıyor. Bütün kurallara uygunsa dinlemeye karar veriliyor.

TİB TEMİZLENDİ: TİB binasında önemli olan fiber optik kabloların binaya girişiydi. Şimdi bütün o kablolar yenilendi. Binayı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kullanıyor. TİB, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) içine girdi. TİB, hem personel hem de kablolar anlamında temizlendi.

ÖZEL ŞİRKETLER: Kritik pozisyonlardaki personel özel şirkette de olsa ilişikleri kesiliyor. Gelen istihbarat raporları bunda etkili oluyor. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone şirketleri de birçok personeliyle ilişiğini kesti. Özel şirket de olsa istihbarat olarak sıkıntılı bir isimle çalışamaz.

BOMBAYA KARŞI SICAK ASFALT

(Güneydoğu’da yollarda patlayan bombalar nasıl önlenecek? Yol yapım ihalelerine PKK’lı müteahhitlerin sızabildiği iddiası var?) Güvenlik yollarının hepsini sıcak asfalt yapıyoruz. Böylece bomba döşenmesini önlüyoruz. Sıcak asfalt olduğunda yola bir müdahale yapılmış mı belli oluyor. Müteahhidin PKK ile bağlantısını tespit edersek zaten ihaleyi iptal ediyoruz. İşler, hem istihbarat birimlerinin raporları hem de güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla yürütülüyor. Orada sadece vatandaşın hizmeti için yol yapıyor olsak iş daha farklı olur. Güvenlik yolu yaptığımız için işler farklı yürüyor.