Apple, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD ziyareti sırasında heyette bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun yaptığı "Apple mobil ürünlerinde Türkçe klavye bulunmaması" uyarısını dikkate aldı ve bugün piyasaya çıkarılan yapılan 6 numaralı işletim sisteminde Türkçe klavyeye yer verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD ziyareti sırasında Silikon Vadisi Apple firmasının ziyaretiyle gündeme gelmişti. Katı kurallarıyla ün yapan şirket diğerlerinin Google, Facebook, Twitter, Microsoft aksine merkez kampüsündeki buluşmada Cumhurbaşkanı Gül ve Türkiye'den gelen beraberindeki sınırlı sayıdaki ziyaretçiye sıcak bir konukseverlik gösterdi. Ev sahibi isim ise Steve Jobs'un ardından sorumlulukların önemli bölümünü devralan Apple'ın CEO'usu Tim Cook oldu. Ziyarette Apple'ın mobil ürünlerinde yaşanan Türkçe karakter sıkıntısı gündeme geldi.

Konuyu sohbet sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru gündeme getirdi. Naci Koru internet blogunda olayı şöyle anlattı:

"Apple'da Cumhurbaşkanımıza ve heyetine yakın ilgi gösterildi. Sorularımıza da tatminkar cevaplar aldık. Bu arada Tim Cook'a, Ipad'lerdeki klavyelerde Türkçe karakterlerin ancak bazı tuşların basılı tutularak elde edilebildiğini, bunun da yazımı yavaşlattığını söyledim ve orijinal Türkçe klavyenin sisteme tanıtılmasını beklediğimizi belirttim. Cook'un böyle bir sorundan haberdar olmadığını söylemesi doğrusu, beni şaşırttı. Hemen yanıma gelerek uygulamanın nasıl olduğunu görmek istedi. Açılır klavyede Türkçe karakterlerin mevcut yapıda nasıl ekrana geldiğini gösterdim. Not aldı, üzerinde çalışacakları sözünü verdi. Umarım bir cevap alırız yakında."

İşte o söz tutuldu. Bugün iPhone 5 sonrası bugün devreye giren Apple'ın yeni işletim sistemi "OS 6" da Türkçe klavyenin bulunduğu bildirildi.