Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Alman AG firmasının sahibi Reinhard Mannesmann ve beraberindeki heyeti, makamında kabul etti.

Bakan Erdoğan Bayraktar, Reinhard Mannesmann ile atık su arıtma konusundaki işbirliği olanaklarını ve yatırımlarını görüştü.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Bayraktar, bakanlık olarak önümüzdeki dönemde, tüm dünyanın yaptığı gibi Türkiye'de çevreye çok daha duyarlı bir sistem kurmak için çalıştıklarını söyledi.

Bu doğrultuda, özellikle atık su arıtma tesislerini daha modern hale getirmek için çalışmaları bulunduğunu belirten Bakan Bayraktar, evlerdeki, fabrikalardaki ve otellerdeki atık suların her birinin değişik sistemlerle arıtılması için çalışmalar olduğunu kaydetti.
Bu çalışmalar kapsamında, Almanya'nın yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip olan AG firmasının sahibi Mannesmann ile bugün görüştüklerini ifade eden Bakan Bayraktar, daha ileri düzeydeki atık su arıtma sistemleriyle sadece kullanma değil, içme suyuna dönüştürme ve suda tasarrufu artırma konusunda da bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Reinhard Mannesmann ise su tasarrufu, su arıtma tesisleri ve sudaki kirecin yok edilmesi konusundaki uzun yıllara dayalı tecrübelerini anlatma fırsatı bulduklarını kaydederek, bu üç konuda Türkiye'de yatırımlar yapılmasının ve bu teknolojilerin getirilmesinin görüşüldüğünü anlattı.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Erdoğan Bayraktar, ''Çalışmalara ne zaman başlanacağının'' sorulması üzerine, bu konudaki çalışmalarının zaten devam ettiğini belirterek, ''İller Bankası vasıtasıyla tüm belediyelerdeki arıtma sistemlerini yenileme, atık su arıtmasında, katı atıkların bertaraf edilmesinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu yeni bir teknoloji, ciddi bir teknoloji. Almanya'nın büyük bir bölümüne yayılmış bir teknoloji. Biz bu ileri teknolojiyi taşımak için bir ön görüşme yaptık'' dedi. Bayraktar, ön anlaşmadan sonra, süratle fiilen işin başlaması için de bir adım atmış olacaklarını söyledi.



Bakan Bayraktar, ''Pilot uygulamalar ve proje için öngörülen bir süre var mı?'' sorusunu ise ''Şimdi hemen süratle biz bugünden yarına nerelerde başlayabiliriz, en yoğun nereler var onları tespit ediyoruz. İşte Dilovası'da yapabilir miyiz bunu, hangi bölgelerimizin çok aciliyeti var, bunları İller Bankası ile de öne çıkartacağız. Belki üç tane belediyede hem atık sistemlerini hem diğer konuları almak suretiyle, kredi de temin edecekler bize, kredi tarafı da var, krediyi de getirmek suretiyle bu işi hızlandıracağız'' şeklinde yanıtladı.