Bombalı araçlarla yapılan terör saldırılarındaki artış, İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, bombalı ve çalıntı araçları hızlı bir şekilde tespit ederek, etkisiz hale getirecek sistem üzerinde çalışmaya başladı. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS), Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ve Plaka Tanıma Sistemini (PTS) entegre edecek çalışmayla, güvenlik birimlerinin de bu tür araçlara anında müdahalesine imkan sağlanacak. Ayrıca, İçişleri ve Enerji Bakanlıkları, ortak çalışma yaparak, benzinlikleri de sisteme dahil etmeyi hedefliyor.

Kurulacak sistemin detaylarını anlatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MOBESE olarak bilinen Kent Güvenlik Yönetimi Sistemini (KGYS), EDS ve PTS ile entegre edecek yapının, 2017 ve 2018 yıllarında devreye gireceğini açıkladı. Yollardaki elektronik denetleme ve plaka tanıma sistemlerinin, şehirlerdeki MOBESE’lerle birleşeceği yapı, yolları daha güvenli hale getirecek. Araçlar geçerken plakaları okuyacak sistemler, POLNET üzerinden, jandarma ve polis başta olmak üzere güvenlik birimlerinin anında aranan araçlar konusunda bilgi almasını sağlayacak. Sistem sayesinde Emniyet ve Jandarma, aranan bombalı veya kaçak araçlara daha hızlı müdahale edebilecek.

Bakanlık, sisteme, akaryakıt istasyonlarını dahil etmek için de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak çalışma yapma kararı aldı. “İkiz plakalı” olarak değerlendirilen çalıntı ve aranan araçlar, akaryakıt istasyonlarından benzin almaya geldiklerinde, oluşturulacak sistem hemen POLNET üzerinden güvenlik birimlerini uyaracak.

Bakan Soylu, “Bu sistemleri 2017 ve 2018’de tamamladığımız andan itibaren güvenlik anlayışını da en üst noktada sergileyeceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı da, bir süre önce KGYS ve PTS’yi entegre eden sistemlerin kurulması için ASELSAN, HAVELSAN ve ASELSANNET ile çalışma başlatmıştı. Sistemin, 424 merkezde kurulması ve 318 merkezin de modernize edilmesiyle kentler, bombalı araç saldırılarına karşı daha güvenli hâle gelecek.