Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada 22 ili kapsayan ekonomi ve yatırım paketini açıklıyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

Sözlerimin başında Cahit Sıtkı Salonu bu salonun adı, Cahit Sıtkı Tarancı da Diyarbakır'ın evladı. Bir şiiriyle başlayayım; Memleket isterim. Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim. Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun. Memleket isterim. Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim. Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikâyet ölümden olsun. Cahit Sıtkı Tarancı bugün bizim yapmak istediğimizi yıllar önce söylemiş. Kardeşlik için buradayız, mutlu bir Türkiye, mutlu bir Diyarbakır için buradayız.

79 vatan evladını, Doğu'yu, Güneydoğu'yu en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bağlar, Bismil, Çermik, Çüngüş, Hazro, Ergani, Kocaköy'ü selamlıyorum. Kulp'u, Lice'yi, Silvan'ı, Sur'u selamlıyorum. Diyarbakır'ın her köşesinde yaşayan vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum. Diyarbakır'da olmaktan büyük bir bahtiyarlık diliyorum.

Diyarbakır Havalimanı ile birlikte bu şehre eserler kazandırmak için, o gün 600 milyon değerinde 116 eserin açılışını gerçekleştirdik. Bugün de yeni eserler için huzurlarınızdayız. 2005'te Cumhurbaşkanımız burada bir konuşma yaparak yeni bir sayfa açmıştı. Ancak şer odakları ellerinden geleni yaptı. Bizim memleket sevdamız bitmedi. Ali Emiri'nin, Sahabelerin şehri Diyarbakır'a aşkımızı kimse gölgeleyemedi, gölgeleyemez. Ne şehirlerde yol kesen, kuyu kazan, yollara mayın döşeyen alçak PKK terör örgütü, ne milletimize ve devletimize FETÖ terör örgütü, ne de DEAŞ terör örgütü memleket sevdamızı asla gölgeleyemez.

"DİYARBAKIR TERCİHİNİ TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNDEN YANA YAPTI"
Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılık, ırkçılık gündememimizde olmayacak. Biz biriz beraberiz birlikte Türkiye'yiz. Ülkemizin kaynaklarını adaletle hakkaniyetle paylaşmak için buradayız. Yeniden şaha kalkmak için buradayız, bir ve beraberiz. Yatırım üretim iş ve emek için buradayız. Refah huzur adalet barış demokrasi hukuk için buradayız. Yakın zamanda devlet ve vatandaşlar arasında kendini gizleyen bir şebeke vardı, karanlık bir el vardı, 15 Temmuz gecesi sizin dirayetinizle kırıldı.

15 Temmuz'da Diyarbakır'ın verdiği destek için sizlere teşekkür ediyorum. Diyarbakır tercihini Türkiye'nin geleceğinden yana yaptı. O gün sizler Türkiye'nin onurunu şerefini sizler FETÖ terör örgütüne çiğnetmediniz. O gün istikbalinize sahip çıktınız. Çok güçlü bir irade ortaya koydunuz. Diyarbakır'ın İstanbul'un Ankara'nın yanında olduğunu bütün cihana gösterdiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız. Eli kanlı örgütlere verdiğiniz cevap için teşekkür ediyorum. Beynini kandildeki terör balonlarına teslim edenlere de karşı çıktınız. Demokrasi nöbetlerinde FETÖ'yü lanetlediğiniz gibi bölücü terör örgütlerini de lanetlediniz.

"BİNLERCE KİLOMETRE UZAKTAN GELENLERİN SURİYE'DE NE İŞİ VAR?"

Bütün terör örgütlerini yok edeceğiz. Milletimizle aramızdan süpürüp atacağız. Vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler asla çözümün bir parçası değil, olamazlar. Çözüm vatandaştır, çözüm sizsiniz, siz ve biz birlikte Türkiye'yiz. Can alanlar, pusu kuranlar çözüme karşıdır. PKK'nın eline silah verenlerle DEAŞ'in eline silah verenler aynı adamlardır. Bizim tek amacımız ülkemizi güçlü hale getirmek, demokrasimizi geliştirmek. Vatandaşımız ve devlet arasında anlaşmazlık bırakmamak. Kendimiz için ne istiyorsak, komşumuz için de onu istiyoruz. Fırat Kalkanı, kendimiz kadar Suriye'nin toprak bütünlüğü için önemli. Türklerin orada ne işi var gibi laflar duyuyoruz. 911 kilometre Türkiye'nin Suriye'nin hududu var. Binlerce kilometre uzaktan gelenlerin Suriye'de ne işi var? Siz DEAŞ, PYD, YPG unsurları bir olacaksınız. Topraklarımıza füze atacaksınız, Antep'te 29 çocuk 54 vatandaşımızı katledeceksiniz, biz de böyle tepki vermeyeceğiz öyle mi?

"SURİYE'NİN KUZEYİNDE YAPAY DEVLET KURULMASINA İZİN VERİLMEYECEK"
Fırat Kalkanı ile oradayız çünkü sınırlarımızı korumak Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DEAŞ, YPG, PYD ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse, geri döneriz. Suriye'nin kuzeyinde yapay devlet kurulmasına izin verilmeyecek. Bizim Suriye'de verdiğimiz mücadele teröristlerle verdiğimiz mücadeledir. Kuzey Irak'ta Saddam'ın zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimize kucak açan Türkiye olmuştur. Hatırlayın Kobane'de Kürt kardeşlerimize kucak açan yine Türk milleti olmuştur. Türk milleti zorda darda olanlara hep yardım etmiş, kucak açmıştır.

Türkiye top yekün bölgesel barışın yegane temsilcisidir. Kürtlerin de barışın da yegane temsilcisidir. Topraklarımıza fitne tohumu ekmek istiyorlar ama bizim topraklarımız birlikle aşılanmıştır. Bu vatan toprağında neva bulamaz, yeşeremez, hayat bulamaz. Bizim endişe, acı, sevinçlerimiz hep bir oldu, bir olmaya devam edecek. Kalplerimiz, kıblemiz birdir. Birliğimizi uluslararası terör taciri ve örgütler bozamadı, bozamayacak. Herkesi davet ettiğimiz zemin hukuk zeminidir. Vatandaşa belediye hizmet vermek üzere herkes hukuka uymak zorunda.

KİM MEHMETÇİKLERİ ŞEHİT EDİYOR
HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor: PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyoruz. Almanya'dan konuşacağına gel Tanışık köyünde konuş, Dürümlü'de konuş. Katlettiğiniz 6 masum Diyarbakır evladının yanında konuş. Diri diri yaktığınız Diyarbakır'daki 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun. Uzaktan konuşmayın. PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim yaptı? Kim Mehmetçikleri şehit ediyor? Kim sivil vatandaşları katlediyor? Aklımızı başımıza alalım. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin, beraberliğinin bozulması, Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız.