Türkiye'nin de içerisinde olduğu bölgelerde çevre bölgelerde 20 yıl içinde değişimlerin yaşandığını belirten Davutoğlu, "Bölgemizde ve çevre bölgelerde 20 yıl içinde büyük değişimler yaşanıyor. 90'lı yıllarda dini cemaatler arasındaki toplumsal barışın ne kadar elzem olduğunu hep beraber bazen de acılarla yaşadık. Şimdi de Ortadoğu'da çok büyük bir dönüşüm yaşıyoruz. Türkiye'nin barış ve esenliği çevredeki bölgelerin barış ve esenliğiyle daimdir. Biz bütün bu bölgelerde tarihi sorumluluğumuzun da bir parçası olarak bütün dini cemaatlerin, dini toplulukların barış ve esenlik içinde yaşamasına büyük önem veriyoruz. Hangi dini gelenek olursa olsun her dini gelenek temelde insan barışını esas alır. Bu bakımdan böyle bir dönemde bütün dini toplulukların üzerine düşen önemli görevler ve sorumluluklar da var. Bunları paylaşmak imkanı duyduğum için de büyük bir onur duyuyorum. Geçtiğimiz ay Lübnan'da da, daha önceki dönemde Sayın Başbakanımızın Mısır ziyaretlerinde de hep Ortadoğu'daki dini topluluklar
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'daki dini liderlere bugün nezaket ziyaretinde bulundu. Fener Rum Patriği Bartholomeos'u Patrikhane'de ziyaret eden Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ardından Bartholomeos ile basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Misafirperverliğinden dolayı Bartholomeos'a teşekkür eden Davutoğlu, "Patrikhane çok güçlü geleneğe sahip olan köklü dini kurumlarımızdan biridir. Türkiye'de din özgürlüğü ve barış ortamı içinde bütün dini cemaatlerimizin bir arada ortak bir kültürel hayatı paylaşıyor olmaları temel ilkemizdir. Ben uzun zamandır böyle bir ziyareti düşünüyordum. Bugün nasip oldu. Hem Türkiye'deki Ortodoks cemaatimizin sorunlarıyla ilgili olarak istişare imkânını bulmaktan büyük bir mutluluk ve onur duydum. Birlikte olmaktan, bu tarihi atmosferi teneffüs etmekten dolayı da onur duydum" şeklinde konuştu.

arasındaki barış ve birlikteliğin kalıcı huzuru sağlamak için ne kadar önemli olduğunu ele almıştık. Gerek ülkemizdeki Ortodoks cemaatimizin ülkemizin barış ve esenliği için taşıdığı önemi ve onların sorunlarıyla ilgili konuları paylaşmaktan gerek geçtiğimiz Aralık ayındaki Almanya seyahatimde ziyaret ettiğim Ortodoks Kilisesi de dahil olmak üzere orada yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını paylaşmaktan gerekse yaşadığımız bu tarihi dönemeçte hep beraber üstlenilecek barış misyonlarının yerine getirilmesini görmek açısından çok istifade ettiğim bir ziyaret oldu. Cemaat mensuplarına saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.


Fener Rum Patriği Bartholomeos ise, "Türkiye'deki bütün dini grup ve cemaatlerin huzur içinde ülkemizde yaşıyor olması çok mutluluk verici. Bölgemizde ve çevre ülkelerde büyük bir değişim yaşanıyor. Cemaatimizi ilgilendiren konulara değindik. Bunun dışında bölgemiz ve dünyadaki daimi sarışın tesisi konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Kendilerine bir kez daha müteşekkiriz" dedi.

Başbakan Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini de ileten Bartelemous, "Sayın Başbakan bizlere selam göndermiş. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bende Sayın Başbakana buradan tekrar geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum. Sağlığına kavuşmasına çok sevindik. 'Son zamanlarda sayın Başbakanımızın sağlığı, sıhhati için her gün dua ediyoruz'. Çünkü Başbakanımızın sağlığı yalnız memleketimiz için değil, bölgemiz ve dünya barışı için önemlidir. Sayın Başbakan çok önemli bir şahsiyettir. Sağlığının son derece iyi olmasını temenni ederim" diye konuştu.