BDDK’da görevden alınan FETÖ’cü bürokratların, bir kamu bankasında tutulan örtülü ödeneğe ulaşmak için de çaba sarfettiği ortaya çıktı. Aynı bürokratlar BDDK adına yaptığı denetimlerde bazı işadamlarının kredi bilgilerine de erişmiş.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) finans ayağına yönelik denetimler sürerken, bankacılıksektöründe yeni bilgiler ortaya çıktı. Bazı bürokratların köstebeklik yaparak bazı hesaplara girdiği belirtiliyor. Bankalarda yaptıkları denetimlerde istedikleri bilgileri görebilen bazı murakıpların örtülü ödeneğin (gizli hesaplar) detaylarına ulaşmak istedikleri öğrenildi. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) yapılan incelemelerde bir kamu bankasında tutulan örtülü ödenek hesaplarının araştırıldığı iddia edildi.

ŞÜPHELİ BÜROKRATLAR

Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre şüpheli bürokratlar üzerine yoğunlaşan BDDK yönetiminin bazı murakıpların yetkilerini kullanarak özellikle kamu bankalarında hesabı olan kişilerin hesap hareketlerini incelediklerini belirledi. Bu kapsamda yapılan araştırmalar sonucunda BDDK, aralarında 3 başkan yardımcısı, 10 daire başkanı ve murakıpların da bulunduğu 113 kişiyi görevden uzaklaştırdı. Kurul bünyesinde konuyla ilgili soruşturma komisyonunun kurulduğu öğrenildi. Komisyon, 113 kişinin geçmiş faaliyetlerini mercek altına aldı. İlk incelemelerde siyasetçi, işadamı ve ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu kişilerin hesaplarının gizlice girilerek kontrol edildiği belirtiliyor.

GİZLİLİK KARARINI İHLAL

İncelemelerde örtülü ödenek hesaplarına girilmesine yönelik girişimlerin de izleri bulundu. Örtülü ödeneğin gizli olduğuna dikkat çeken BDDK’ya yakın kaynaklar Başbakanlığın gizlilik kaydı olması gerektiğine dikkat çekti. Gizlilik kararı olmaması halinde örtülü ödenek hesabının normal kamu hesabı gibi olduğunu dile getiren bir yetkili, “Hesaplara erişim engelleri vardır. Devlet sırrıdır. Eğer güvenlik zafiyeti varsa onu bilmiyorum” dedi. Terörün finansmanı ile mücadele kapsamında BDDK murakıp ve uzmanlarına yönelik araştırmalar sürüyor. Her türlü dijital ve yazılı belgede incelemelerin devam ettiği ifade ediliyor.

KREDİLERE TAKİP

Bankalar yeminli murakıpları aktif, pasif başta olmak üzere her türlü kayıtları görme imkanına sahip. Çünkü bankalarda devlet yetkisi ile denetim faaliyeti gerçekleştiriyor. Murakıpların BDDKadına her türlü yetkiye sahip olduğunu ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise “Finans kuruluşlarının büyüklüğüne göre murakıplar sürekli olarak bankalarda denetim gerçekleştirir. Denetim BDDK adına yapıldığı için tüm kayıtları görme imkanına sahipler. Hesap hareketlerini görebilirler. Buradan özellikle bazı işadamlarının bilgilerine de erişmiş olabilirler” diye konuştu.