BDP pazar günü Ankara'da olağanüstü kongresini yapacak. Kongreye ise davetli listesi damga vuracak. Zira listede PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD yer alıyor. Türkiye'den ise kongreye sadece bir parti davet edildi. O parti de CHP oldu.

BDP'de olağanüstü kongre var. Nedeni KCK soruşturması kapsamında gözaltılar, tutuklamalar nedeniyle boş kalan kadrolara yeni isimleri belirlemek ve yerel seçime hazırlık yapmak.

CNN Türk'ün haberine göre partideki toplam 56 isim tutuklu. Kongrede o isimlerin yerine yenileri belirlenecek.

Partideki yüzde 40 kadın kotası nedeniyle kadınların yönetime getirilmesi gündemde. Kongrede liderlik yarışı yok. Eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak görevlerine devam edecek.

TÜRKİYE'DEN TEK PARTİ DAVETLİ

Kısa süre önce yapılan AK Parti kongresine BDP davet edilmemişti. Bu nedenle BDP'nin pazar günü yapılacak kongresine davet edilen partiler arasında AK Parti ve MHP yok. CHP ve diğer partilere ise davet gönderildi.

PKK'NIN UZANTISI PYD DAVET EDİLDİ

BDP'nin davetli listesinde bir parti var ki bu gündem yaratacak. Bu parti PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak nitelenen PYD... Suriyeli Kürtler'i temsil ettiğini öne süren PYD'den, kongreye bir temsilci katılacak.

PYD bilindiği gibi Suriye'de yakın dönemde bir Kürt ordusu kurmuştu. Bu adımıyla da Ankara'nın tepkisini çekmişti. PKK ile organik bağı bulunan PYD'nin kongreye davet edilmiş olması hayli tartışmalı...

KUZEY IRAK'TAN DA GELECEKLER

Hatırlanacağı gibi Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin AK Parti kongresine katılması çok tartışılmıştı. Barzani BDP kongresinde yok ama KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Havrami katılacak. AK Parti kongresinde Talabani'yi temsilen katılan isim KYB temsilcisi Berham Salih BDP kongresinde de olacak.

Kongre çalışmaları yapılırken bir yandan da aralarında BDP'nin bulunduğu partileri kapsayacak çatı oluşumu Halkların Demokratik Partisi için hazırlıklar yürütülüyor. HDK'nın parti oluşumu için İçişleri Bakanlığı'na başvuru yapılacak. Ve 10 -11 Kasım'da kongre yapılması planlanıyor.