Bit ilacı reklamlarının TV'lerde yeniden boy göstermesiyle "araştırmacı-karıştırmacı gazetecilik damarının kabardığını" söyleyen Habervaktim yazarı Bilal Şahan, bu durumun sebebine ilişkin bir araştırma yaptı. İlk olarak yakın çevresinde eczane olan bir okul bulan Şahan, yetkili kişiye "Bit ilaçlarının reklamı niye arttı?" diye sorunca, "Bir ürünün reklamı varsa pazarı da vardır. Talep de artıyordur. Okullarda bit var. Haberin yok mu?" cevabını aldı.

Durumu bizzat gözlemlemek için bir okulu ziyaret etmeye karar veren Şahan, kısa bir turdan sonra "bitlenmenin nedenini ve suçlusunu bulduğunu" ifade ediyor: "Okul idaresi tuvaletlere sabun koymamıştı."

Konuya ilişkin okul müdürü ile görüşmek isteyen Şahan, müdür teftiş geçirdiği için ret cevabı alıyor. O esnada müfettişin velilerle görüştüğünü öğrenen Şahan, farklı bir yöntem denemeye karar veriyor. Olayın devamını kendisinden dinleyelim:

"Oda kapısı açıktı, bu sefer sırasını bekleyen veli durumuna büründüm. Başladım konuşmaları dinlemeye. Müfettiş öğrenci velisine soruyor: 'Kayıt yaptırdığınız gün okul aile birliğinin banka hesabına para yatırmışsınız. Okul müdürü veya okul aile birliği sizi bağış yapmaya zorladı mı?'

Veli düşündü. 'Evet desem ayrı dert, hayır desem ayrı' diye içinden geçirmiş olmalı ki 'ikna odasından geçtim efendim' deyiverdi. Müfettiş şaşakaldı. Teftişin seyri değişmişti.

Veli anlattı müfettiş 'ikna odası'nı anlamaya çalıştı. 'Okulun kapısına güvenlik, 3 hademe, hasar görmüş kapı ve sıraların yenilenmesi, boya badana gibi ihtiyaçların karşılanması gerektiği, bunun da velilerin katkılarıyla yapılacağının belirtilerek 'durum bu çocuğunuz için' denildiğini aktardı veli.

İşi biten veliyi takip edip okul çıkışında yakaladım. Sorgu sırası bende idi. Uzatmadan özetleyeyim. Bakanlık müfettişleri okul aile birliklerini incelemeye almış. Kayıt döneminde kasaya para girmişse okul müdürüne soruşturma açmış. İşlenen suç 20 Temmuz 2011 tarihli 2011/40 sayılı genelgeye aykırı davranmak; Kayıt ve diploma verilme dönemlerinde "okul-aile birlikleri temsilcileri öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyecek."

Biraz daha araştırdım okula yapılan yardım bin lirayı bulmamış, sigaraya para veren veli okula, çocuğuna verememiş.

Şimdi yıl sonu geliyor…. Soruşturma geçiren müdür parayı nerden bulur da okulun ihtiyaçlarını nasıl karşılar? Esnaftan istese, şikayet olursa yine soruşturma geçirip maaş kesme cezası alır mı?

3x4'de ısrar eden Bakan Ömer Dinçer, 'Dicle'nin kenarında bir kurt bir kuzuyu yese Allah hesabını Ömer'den sorar' deyip bitlenen okullardan kendini sorumlu tutar mı?"