Türkiye, Suriye'nin saldırganlığını durdurmak için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan'ın kaleme aldığı mektubu sundu.

Mektubu  BM Güvenlik Konseyi'nin dün güçlü bir açıklama yapacağı, ancak Rusya'nın buna engel olduğu iddia edildi. Apakan'ın mektubunda 5 sivilin öldüğü hatırlatılarak, Türkiye'nin Suriye'nin saldırğanlığını durdurmaya yönelik "gerekli önlemleri" alması için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurduğu belirtildi.

Mektupta, ''Bu, Türkiye'ye karşı Suriye'nin saldırısıdır. Bu, uluslararası hukukun yanı sıra uluslararası barış ve güvenliğin ihlali, apaçık bir ihlalidir. Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin harekete geçerek bu tür saldırganlık eylemlerini sona erdirecek, Suriye'nin Türkiye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve güvenliğine saygılı olmasını sağlayacak gerekli önlemleri almasını arzu ediyor'' ifadelerine yer verildi.

Apakan, mektubu Güvenlik Konseyi'nin Ekim ayı dönem başkanlığını sürdüren Guatemala Daimi Temsilcisi Gert Rosenthal'e teslim etti. Konsey'den güçlü bir açıklama beklenildiği belirtilen mektupta, ''En güçlü ifadelerle havan topu saldırısını kınıyoruz'' ifadelerinin olmasının arzu edildiği kaydedildi.

Rusya Engel Oldu İddiası

Türkiye'nin dün BM Güvenlik Konseyi'nden bir açıklama beklediği, ancak ismini vermek istemeyen bir kaynağa göre, buna Rusya'nın engel olduğu öne sürüldü.

Konsey'in geçici üyesi olan Azerbaycan tarafından hazırlanan taslak açıklama metninde, ''Bu tür ihlaller uluslararası barış ve güvenliği için ciddi tehdit oluşturmakta'' denildi.

Ancak buna da Rusya'nın itiraz edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.