“Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) 4. Bakanlar Toplantısı”na katılan Bakan Davutoğlu, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Suriye'deki BM gözlemcilerinin yaşadığı sorunların ve faaliyetlerinin askıya alınmasına ilişkin açıklamaların hatırlatılması ve bu konuda Türkiye'nin BM ve Arap Ligi'ne bir çağrısının olup olmayacağının sorulması üzerine, Suriye'de bölge ve dünya barışını son derece olumsuz etkileyen bir sorun olduğunu ifade etti. BM gözlemcilerinin Suriye'de görevlendirilmesine destek verdiklerini ve 300 sayısını az bulduklarını söylediklerini belirten Bakan Davutoğlu, “Bütün Suriye sathında büyük katliamlar büyük acılar yaşanıyor. Biz gözlemcilerin artmasını ve daha etkin bir şekilde alanda bulunmasını savunurken tabi böyle bir açıklama gündeme geldi” dedi.

Bakan Davutoğlu, Hama'ya giden gözlemcilere ateş açıldığını belirterek, “Gözlemcilerin güvenliği önemli bir kaygıdır fakat acilen bu yeni durumu göz önüne alacak şekilde BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu ele alması ve çok daha etkin bir yetkilendirmeyle alanda BM'nin mevcudiyetinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Davutoğlu, Annan Planı'nı desteklediklerini ama ateşkes tarihinden bugüne kadar Türkiye'ye sığınan 30 bin 900'e ulaştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bu da maalesef verilen bütün sözlere rağmen sivil halka dönük şiddetin devam ettiğini ve büyük bir kaçışı gösteriyor. Son günlerde mülteci sayısında bir artış gözlüyoruz. Dolayısıyla BM Güvenlik Konseyi'nde alınan bir kararla yetkilendirilmiş olan bu gözlemci heyetinin çekilmesi durumunda BM Güvenlik Konseyi'nin derhal bu insani trajedinin daha da ileri bir aşamaya geçmemesi için bir durum değerlendirmesi yapıp yeni bir tedbir alması iktiza eder. Yoksa Türkiye'ye dönük mülteci akını tabii bizi ciddi şekilde insani olarak da kaygılandırmaktadır. Bu konuda da gerekli temasları bundan sonra da sürdüreceğiz. Önemli olan en kısa zamanda en etkin tedbirlerin alınması suretiyle buradaki insani trajediye bir son verilmesidir.”