iha.com.tr » Sağlık » Böyle fıtık tedavisi görülmedi23 Temmuz 2016 08:16
Böyle fıtık tedavisi görülmediAydın’da mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile birlikte açıkta yatanlarda ciddi artış gösteren boyun ve bel ağrılarını Aydınlı bir vatandaş ilginç bir yöntem il tedavi ettiğini ileri sürdü.
Böyle fıtık tedavisi görülmediPaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap
Edinilen bilgiye göre; Aydın ve çevresinde Fıtıkçı Mustafa olarak tanınan ve Mustafa Ç. dedesinden öğrendiği bu işi yaklaşık 15 yıldır yaptığını belirtti. Bel, boyun ve eklem fıtığı olan kişilere kendisindeki ilginç bir yetenek ile tedavi ettiğini ileri süren Mustafa Ç., geçimini de fıtık tedavisi yaparak sağladığını belirtti. Bu işi para kazanmaktan ziyade insanların sağlığına kavuşmasını amaçladığı için yaptığını ve parası olmayanlardan para talep etmediğini belirten Mustafa Ç. “Dedem yıllarca bölgede omurunda kayma olan kişileri tedavi etti. Çocukluğumdan bu yana dedemin yanında olduğum için dedem yaşlanınca bu işi dedemin gözetiminde ben yapmaya başladım. Dedem vefat ettikten sonra bizzat kendim yapıyorum. Sıkıntısı nedeniyle evinden dışarı çıkamayan hatta yatağından kalkamayan pek çok kişinin kayan omurunu yerine getirip sağlığına kavuşturdum” diye konuştu.
“Hastalığa teşhis yöntemi şaşırtıyor”
Belinden rahatsızlığı olan kişilerin hastalığını ilginç bir yöntemle teşhis eden Mustafa Ç. şikayeti olan kişiyi önce düz bir zemine sırtüstü yatırıp elindeki iplikle göbekten sağ ve sol göğüsün mesafesini ölçüyor. Fıtıkçı Mustafa Ç.’nin deyimine göre hangi taraf uzun gelirse bel o tarafa kaymış oluyor. Ve Mustafa Ç. kendi yöntemleri ile zeytinyağı ile omurgasını yağladığı kişinin belini oğup çeşitli yerlerden çekerek kayan omurgayı doğrulttuğu ileri sürüyor. Bunu da hastalığı teşhis ederken kullandığı aynı iple kişinin göbeği ile sağ ve sol göğüs uçlarını ölçerek göstermeye çalışıyor.
Yaşadığı bel ağrısına dayanamadığı için tavsiye üzerine Mustafa Ç.’ye tedavi olmak istediğini belirten vatandaşlardan M.G. “Bel ağrısı nedeniyle doktora gittim. Hekimler ameliyat olmam gerektiğini söyleyince korktum. Bir tanıdığım vasıtası ile bulduğum Mustafa Ç. ile buluştum. Şimdi bu sistemi deniyoruz. Mesajdan sonra rahatlama oluyor ama sonucu daha sonra göreceğiz” diye konuştu.
“Güvenliğiniz için sağlığınızı hastanelerde arayın”
Bu tür tedavi yöntemlerini kesinlikle tasvip ve tavsiye etmediklerini belirten Aydın İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, rahatsızlığı olanların tedavilerini hastanelerde yaptırmalarını bu tür yetkisiz kişilerin yaptığı uygulamalardan vatandaşların zarar da görebileceğini belirttiler.