Ankara’da 1. Meclis önündeki 29 Ekim yürüyüşüne şehir dışından katılmak isteyenlerin geldikleri otobüs ve minibüsler, ilginç gerekçelerle engellendi. Polis, Ankara’ya doğru yola çıkan bazı araçları kar lastiği veya ceset torbası olmadığı gerekçesiyle bağladı. Bazı gruplar, doğrudan valilik emriyle Ankara’ya gelmekten alıkondu. Jandarma da Ankara’ya giren araçlarda Türk bayrağı ve Atatürk resmi aradı, bulduklarını durdurarak, bayraklarla nereye gittiklerini sordu.

Ankara Valiliği’nin aldığı yasak kararı doğrultusunda Ulus’taki yürüyüşe gelmek için İstanbul, İzmir, Muğla, Diyarbakır, Konya, Bandırma, Adana, İskenderun, Hatay, Kars, Rize, Gaziantep, Eskişehir ve Manisa’dan yola çıkan çok sayıda araç ya bulundukları şehirlerde ya da Ankara’ya girişte polis tarafından durduruldu. İllerde yaşanan bazı olaylar şöyle:

Ceset torbası sordular
* İzmir’den CHP’lileri Ankara’ya götürecek 10 otobüsü polisler engelledi. Aralarında CHP milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Birgül Ayman Güler ve Hülya Güven’in de bulunduğu grubun hareketine, otobüslerde “yolcu sigortası” ve “ceset torbası” bulunmaması gerekçesiyle izin verilmedi. Mitingle ilgili yasak bulunmadığını belirten polis, trafik kurallarına gerekçe göstererek araçları bağladı.
* Türkiye’deki çeşitli illerden Ankara’ya gelen bazı araçlar, “kar lastikleri” olmadığı gerekçesiyle trafikten çekildi.
* Bazı otobüs firmaları da polisin irtibatı sonucu, anlaşmalı oldukları vatandaşları Ankara’ya götürmekten vazgeçti.
* Gece saatlerinde yola çıkan çok sayıda araç, uzun süren evrak denetlemelerine tâbi tutuldu.

Sanatçılar protesto etti
* İstanbul’da da sinema sanatçıları Füsun Demirel, Ali Erkazan ve Suzan Aksoy’un da bulunduğu grup Ankara’ya gitmeleri engellenince İstiklal Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Suzan Aksoy, “Esefle kınıyorum. Ankara’ya gitme özgürlüğümü elimden kimse alamaz” dedi.
* İstanbul Avcılar CHP binası önünde toplanan 200 kişilik bir grup saat 23.00’te 4 otobüs ve 3 minibüsle Ankara’ya gitmek istedi. Ancak otobüs ve minibüsler seyahat evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle durduruldu.

Polis ‘emir var’ dedi
* Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Manisa İl Temsilciliği’nin de Ankara’ya gitmesine izin verilmedi. Manisa otogarından hareket eden 22 TGB’li, Manisa çıkışında polis tarafından durduruldu. Yaklaşık 40 polis, araçta arama yapıp, GBT kontrolü gerçekleştirdi. 150’ye yakın polis de otobüsün etrafında güvenlik önlemi aldı. Polisler, araçta yolculuğa engel hal bulunamayınca gruba İçişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı imzasıyla tüm illere gönderilen genelge doğrultusunda Ankara’ya hiçbir ilden toplu halde hareket izni verilmediğini söyledi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Genelgede TGB, ADD, Cumhuriyetçi Kadınlar gibi bazı sivil toplum örgütlerinin isimleri yer alıyor. Anayasaya göre seyahat özgürlüğünüz kısıtlanması kanunlara uygun değil” dedi.

Atatürk resmi aradı
* Bulundukları yerlerden ayrılmaları engellenemeyen araçlar da Ankara girişlerinde durduruldu. Gölbaşı’nda önlem alan jandarma ekipleri araçlarda Türk bayrağı ve Atatürk resmi aradı.
Jandarma ekipleri, toplu halde Türk bayrağı ve Atatürk resmi bulduğu araçlarda bulunan vatandaşlara nereye gittiklerini sordu, “şüpheli” bulunan araçlara geçiş izni verilmedi ya da ilerleyen saatlerde verildi.

Yağmur altında bayram
Kırklareli’nde Vilayet Meydanı’nda düzenlenen törende aniden başlayan sağanak yağmura hazırlıksız yakalanan öğrenciler ve töreni izleyenler, koşarak kapalı bir yere gitmeye çalıştı. Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla ve Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Cavit Çağlayan askeri cipin üzerin yağmura yakalandı. Sırılsıklam ıslanan protokol üyeleri evlerine giderek üzerlerini değiştirdi ve tören Atatürk Spor Salonu’nda devam etti.

Protokole ‘çelikten’ koruma
Diyarbakır’da Zafer Anıtı önündeki törene Vali Mustafa Toprak, 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, 2’nci Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Nejat Bilgin, kamu kuruluşlarının müdürleri, öğrenciler katıldı. Geçit töreninde Stinger füzelerinin de yeralması dikkat çekti. Vali ve komutanların korumaları, protokol tribününün yanında çelik çantalarla durdu. Tören boyunca sıkı güvenlik önlemleri alındı. Törene katılmayan Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Mine Lök Beyaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in protokol koltukları boş kaldı.



Gençlerin fener alayı
Cumhuriyet Bayramı, Bursa’da da coşkuyla kutlandı. Önceki gece başlayan kutlamalar kapsamında fener alayı düzenlendi. Gençler ellerinde fenerler ve Türk bayraklarıyla yürüdü. Sabah ise törenler, Valilik binasında tebriklerin kabulü ile başladı. Törende Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı. Kutlamalar Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Bursa Barosu tarafından da Adliye Sarayı önünde tören düzenlendi. Törende Atatürk Anıtı’na çelenk koyan Baro Başkanı Ekrem Demiröz, 29 Ekim kutlamalarını kısıtlanmasını eleştirdi.



1700 metrede bayrak açtılar
Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde Babadağ’dan atlayış yapan yamaç paraşütü pilotları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı 1700 metrede açtıkları Türk bayrağıyla kutladı. Skysport paraşüt firmasından 4 paraşüt pilotu, Babadağ’ın 1700 metre pistinden Türk bayrağıyla tandem (ikili) atlayış yaptı. Parasüt pilotları bayraklarla 20 dakika boyunca Ölüdeniz semalarında uçtu. Paraşütçüler alkışlar arasında Belcekız Plajı’na iniş yaparken, yer ekipleri bayrakların yere düşmemesi için yoğun çaba harcadı. Paraşüt pilotu Onur Ertaş, “Anlamlı olacağını düşünerek böyle bir kutlama yapmak istedik. Sorunsuz bir uçuştu” diye konuştu.



Gece kutlamalar coşkulu başladı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Ulus’taki yürüyüşe katılmadan önceki gece partisinin İzmit İlçe Teşkilatı’nın düzenlediği Cumhuriyet Şöleni yürüyüşüne katıldı. Kılıçdaroğlu 20 bin kişiyi aşan kalabalıkla yürüdü. Perşembepazarı Meydanı’nda konser veren Zülfü Lavaneli ise dünyanın hiçbir yerinde milli bayramlarla dini bayramların çarpıştırılmadığını söyledi.

10 binler sosyal medyadan örgütlendi
İzmir’de resmi törenlerin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama yapıldı. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sosyal paylaşım sitelerinden yapılan çağrılarla örgütlenen İzmirliler Alsancak’taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kalabalıktakilerin sayısı, 200 bini aştı.