Trabzonlu İş Adamları ve Bürokratlı İş Adamaları Derneği tarafından düzenlenen ve İstanbul Ümraniye' deki Trabzon Park'ta, Trabzon turizminin masaya yattırılacağı çok önemli bir toplantı yapılıyor. Toplantıya Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Eski Osman bakanı Osman Pepe YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Kocaeli üni rektörü Prof.Dr Sezer Komsuoğlu, Tırsan Yönetim Kurlu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türsab Başaran Ulusuoy, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Süleyman Varlıbaş gibi çok önemli iş adamları ve Trabzonlular katıldı.
AYRINTILAR


-Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise toplantıda şu önemli konuşmaları yaptı;
"Ben yaylalarımızındaki çirkin yapılaşmayı, şehirlerimizin o kötü yapılaşmalarını biliyorum. Bende üzülüyorum. Ama bizde birşeyler yapıyoruz. Bunlarla mücadele ediyoruz. Ama bardağın dolu tarafını da görmek lazım. Uluslararası turizm operatörlerinin en büyükleri, en iyi otelleri seçerken bunların yüzde 30'unu Türkiye'den seçiyorlyar. Türkiye standartları alt üst etti. Bunları da görmek lazım. Biz dünlanın önemli turizim ülkelerinden birisiyiz.
KARADENİZLİLER MISIR UNUNA BENZİYOR
Karadenizliler biraz mısırununa benziyoruz. Çok kolay biraraya gelmiyoruz. Ama iyi bir ustanın yanında pişebilsek çok lezzetli ekmek oluyoruz. Karadeniz bizim gözardı etmemizi gereken bir yer Bizim biraz turizm konseptimizi değiştirmemiz lazım. Çok katlı oteller yerine butik, estetik oteller yapmamız gerekiyor.
YAYLALARIMIZ KATLEDİLMİŞ DURUMDA

Bakınız yaylalarımız şu anda katledilmiş durumda. Yüksek katlı beton binalar. Çatılarında inşaat demirleri bırakılmış bir kat daha atmak üzere. Doymalıyız, durmalıyız artık. Asfalt ile değil toprak yol ile yaylaları birbirine bağlamalıyız. Doğayı yaylaları katletmemeliyiz.

-KARADENİZ'E TURİZM TEŞVİĞİ YOLDA
Yeni teşviklerde Karadeniz'in unutulmadığını belirten Günay "Turizm özel sektör geliştirme teşviğide ayrıca Karadeniz"e verilecektir. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'da Karadeniz turizmin kalkınmasını çok arzu ediyor ve bu işlerin üzerine düşüyor.
KUMAR TURİZMİ VE BATUM İMASI
Bölgenin alt yapısını iyileştirmeye çalışıyoruz. Kaynaklarımızı bu iyileştirmeye yönlendiriyoruz. Yükselen bir çizgideyiz. Biz kumar turizmine de yöneldik bir ara ama bunun vebalini çok çektik. Batum'da yapılan oteller acaba bölge halkına kazanç mı getiriyor yoksa bir takım yaptırımlara mı zormuyor buna dikkat etmek lazım.

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

-CENNET'E GİDEN YOL
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu
ise konuşmalarında şunları söyledi, "İstanbul'da Turizm'de işler çok yolunda. Geçen seneyi 1 milyon aştık. Karadeniz'de de iyi şeyler olmasını diliyorum, Su toplantı umarım Karadeniz gibi bir cennete gitmek isteyen 6 milyon insanın yol bulup gideceği bir toplantı olacaktır. Önemli mesafeler kat edildi ama daha çok çalışmak lazım. Karadeniz umarım bizim için iftihar kaynağı olacaktır."diye konuştu. Vali Mutlu kemençe ve horon festivalinin yanında Karadeniz'de birde fıkra festivali yapılabileceğinin de altını çizdi.

-BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU'NDAN MANASTIR VE İSTAHDAM VURGUSU

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan Kızlar Manastırı için destek isteyerek, "Ben Bakanlık ile görüştüm. Bize burayı Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edin bizde yatırım programına alalım dedi. Belediye meclisinden hemen kararı çıkartacağım. Bu işi hızlandırmanızı arzu ediyorum. Ayrıca buradaki değerli işadamlarımızdan Trabzon'da istihdam yaratacak yatırımlar istiyorum. Sayın Süleyman Varlıbaş 2012'de 200 kişinin istihdam edeceği yatırım sözü verdi. Diğer işadamlarımızdan da bunu istiyoruz" ifadelerini kullandı.

-TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise konuşmasında yaylalardan ve bölgedeki çöp sorunundan bahsetti. Ulusoy zaman zaman sitem ettiği konuşmasında şunları söyledi, "Karadeniz'in yağmuru çetindir. Küresel ısınmanın koyduğu bela bizim bölgenin değerini arttıracaktır. Uluslararası arenada atıklarını Tuna nehrine atanlara atıfta bulunuyoruz ama onlar da bizi çöpler hususunda suçluyorlar.  "Çöpleri denize atıyoruz. Karadeniz'e 20 tane çöp tesisi lazım. Buna öncülük edenin anlından öperim. Benim buraya turist getirmem için bazı şeylerin olması yapılması, yaşatılması lazım.  Ben yaylaları herkese gösteremiyorum. Nedeni oradaki istenmeyen görüntüler ve yapılmayan yatırımlar.  Karadenizlinin dediği gibi "Sevdiğini alamıyorsan aldığını sevecesin. Ben buna tam katılmıyoırm. Ben yöremi seviyorum. Sümelanın ayine açılması müthiş bir olaydı. Bu reklamı biz para ile yapamazdık. Ben bir hemşehriniz olarak Karadeniz'in emrindeyim. Bunu herkes böyle bilsin "

-KARADENİZ EVİNİ TURİZME AÇMALI
Rize Vakfı Başkanı Orhan Keçeli
konuşmasında nereli olursa olsun, Karadeniz konuşulsun diyerek sözlerine başlayıp şunları söyledi, "Cengiz Kaptanoğu ve Çetin Taşkent gelemedi selamları var. Böyle bir toplantı olması çok müthiş bir şey. Bugünkü Cumhuriyet Türkiye'sine her ilde bakanlıkların müdürlükleri var, belediye başkanları, valileri, bölge müdürleri var. Hepsinin rapoları bakanlarımızda vardır. Biz tereciye tere satamayız. 25 yıl önce Başaran Ulusoy Zurih havaalanında "Türkiy'nin gelceği turizm" demişti. Doğu Karadeniz'de Çamlıhemşin'de başka bir yerdir. İnsanalrın evini turizme açmaz. Misafire çok iyi ağırlar ama kimseyi para için evine almaz. İşte bunu güneyde olduğu gibi yaparsak evlerimizi böyle açarsak kazanırız. Benim tanıdığım Çamlıhemşin'e çok aile var. Evlerini turizme açtılar ve kazandılar.  Tarkan, İsmail Türüt gibi sanatçılarımızdan da faydalanmak lazım"


-TIRSAN Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Tarhine bakıldığında inanılmaz bir şehir. İstanbul'dan sonra en fazla tiyatronun oynandığı, 9 konsolosluğun olduğu bir şehir. Trabzon Of, Hayrat, Rize Ayder Yaylası ve Uzungöl birbirine çok yakın yerler. Yaylalar birbirine bağlanırken buraya öncelik tanınmasını, yapılan yatırımlar esnasında doğanın korunması tahrip olmaması gerekir."

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu konuşmasının başında Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu Büyükşehir Belediye Başkanı olarak selamladı. Komsuoğlu konuşmasını Trabzon ve çevresini anlatan bir sunumla devam ettirdi.

-Orman Eski Bakanı Osman Pepe'de çok önemli açıklamalarda bulundu. Pepe yaylalardaki yapılaşmalara taviz verilmemesi hususunda önemli gayretleri olduğunu belirterek, "Yaylalarda kim beton yapıyorsa önce benim akrabalarımızdan başlayın; yıkın dedim valilere, bürokratlara. Ama ben gittikten sonra Sayın milletvekillerimiz valilerimize dediki "Sakın öyle bir şey yapma o bakandır der gider" dediler. İdare etmeye başladınız mı sonu gelmez. Doğu Karadeniz'in Sanayi ve ticret ile kendini geliştirmesi mümkün değil. Orada Üniversiteler turizm ve sağlık yatırımları ile bölge kalkınabilir. "

-TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu konuşuyor...

TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu konuşmasında, "Turizm yönünde yapılan herşey her yatırım ülkenin ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır. Turistler gidecekleri ülkelerde emniyet, temizlik ve sokakta özgürce dolaşabilmeyi önşart koymaktadır. Türkiye'de son yıllarda buna özen gösteriliyor. İşin uzmanları burada ben sözü fazla uzatmadan uzmanlarına bırakıyorum" dedi.

devamı 2.sayfada...