Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi karşısında bulunan Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn İlçesi’nde, muhalifler ile ordu birlikleri arasında şiddetli çatışmalar başladı. Bunun üzerine Ceylanpınar’da güvenlik önlemleri alınırken, ilçedeki okullarda eğitime ara verildi.

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’nin Haseki kentinin Rasulayn İlçesi’nde, muhalifler ile ordu birlikleri arasında bu sabaha karşı şiddetli çatışmalar başladı. İlçenin Türkiye sınırında bulunan ve askeri amaçlı olarak kullanılan gümrük kapısını ele geçirmek isteyen muhaliflerin baskınına Suriye ordu birlikleri karşılık verdi. Bunun üzerine muhalifler ile ordu birlikleri arasında şiddetli çatışmalar başladı.

Zaman zaman patlama seslerinin de duyulduğu Suriye tarafındaki şiddetli çatışmalar 1 kilometre uzaklıktaki Ceylanpınar’da tedirginliğe yol açtı. Ceylanpınarlılar geceyi diken üzerinde geçirirken, polis araçlarından sık sık dışarı çıkılmaması yönünde uyarı anonsları yapıldı.

RASULAYN KENTİNDE ÇATIŞMA: 2 ÖLÜ, 20 YARALI

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine sınır olan Suriye'nin Rasulayn kentinde çıkan çatışmada, 2 kişi hayatını kaybederken 20 kişi de yaralandı. Yaralılar, Türkiye tarafına geçirilerek Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre, gece geç saatlerde Rasulayn'da Esad askerleri ile özgür Suriye ordusu arasında silahlı ve top atışlı çatışma çıktı. Çatışmada 2 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi de yaralandı. Yaralılar, Suriye vatandaşları tarafından araçlarla Ceylanpınar sınırına getirilirken, burada ambulanslara bindirilip Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralılardan 3 kişinin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.

Öte yandan, Türkiye’de bulunan bir çok Suriyeli vatandaş da, Rasulayn kentinde bulunan akrabalarının hayatından endişe ettikleri için, çatışmalara aldırış etmeden sınırı geçerek yakınlarına koşuyor. Diğer yandan, sınır bölgelerine çok sayıda askeri sevkıyat yapılırken, Ceylanpınar’da gergin bekleyiş sürüyor. Çıkan savaştan dolayı okulların tatil edilmesinin ardından, çocuklar dışarı çıkarak silah seslerini dinliyor. Savaştan korktuklarını dile getiren Ceylanpınarlı çocuklar, "Gece geç saatlerde yoğun bir şekilde silah sesleri duyduk. Daha sonra bomba atışları başladı çok korktuk. Okula gitmek için hazırlanıyorduk fakat Belediye hoparlöründen okulların tatil olduğunu duyduk. Şu an çatışmalar halen devam ediyor. Çatışmalar böyle devam ederse, okulun yaklaşık bir hafta boyunca tatil olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Sık sık sınır bölgesinden uzak durulması yönünde uyarı anonslarının yapıldığı Ceylanpınar’da, eğitime de 1 günlük ara verildi. Belediye hoparlörlerinden ve polis araçlarından halka, şiddetli çatışmalar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildiği duyuruldu. İlçede tedirginliğe yol açan şiddetli çatışmaların ardından sınırda güvenlik önlemleri de had safhaya çıkarıldı. Kimsenin yaklaşmasına izin verilmeyen sınır hattında zırhlı araçlar ile önlem alındı.

ARAP VE KÜRTLER YAŞIYOR

Muhaliflerin, Haseki kentinin Resulayn İlçesi’ni tercih etme nedeninin gümrük kapısı olduğu bildirildi. Ceylanpınar’da ve Resulayn’da karşılıklı olarak bulunan gümrük kapıları, sivillerin kullanımına kapalı bulunuyor. Askeri amaçlı olarak kullanılan kapılardan, geçmiş yıllarda iki ülke arasındaki sözleşme çerçevesinde dini bayramlarda karşılıklı geçişlere izin veriliyordu. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Resulayn’da, Arap ve Kürt nüfus birlikte yaşıyor.

PKK ile bağlantısıyla bilinen PYD’nin de etkin olduğu Resulayn’da, çatışmalara ordu birliklerinin yanı sıra Kürt grupların da katılmasının şiddeti artırdığı ileri sürüldü.