CNN'in haberine göre, Antakya’da ve Yayladağı’nda kiralık evlerde yaşayan Suriyeliler, benzer ifadelerle polisin kendilerini ziyaret ettiğini söyledi.

CNN muhabiri Ivan Watson’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Suriyeli, “Polise, ‘Ya gitmezsem’ diye sordum. O da, ‘O zaman seni karakola götürürüz ve evini boşaltmaya zorlarız’ dedi” ifadelerini kullandı.

Kendisini Ebu Ahmed olarak tanıtan bir başka Suriyeli de, “Polisler ilk gelişlerinde pasaportumu sordular. Pasaporta baktıktan sonra, ‘Üç ayın var, üç aylığına burada kalabilirsin’ dediler. Sonra 20 gün sonra geri geldiler. Ben evde değildim ama eşim buradaydı. Ona dört gün içinde evimizi boşaltacağımıza dair bir kağıt imzalatmışlar” diye konuştu.


VALİLİKTEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

CNN, hem yerel hem de ulusal düzeyde görüşülen Türk yetkililerin Suriyeli mültecilerin kamplara gönderildiğini teyit ettiğini bildirdi. Habere göre, basına konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Yasal ya da ‘yasa dışı’ yollardan gelen kişilere rehberlik ederek kamplara gitmelerini ya da yakınlardaki şehirlere taşınmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Yerel yetkililer, Suriyelilerin varlığını düzenlemek için böyle şeyler yapmak zorunda” dedi.

Hurriyet.com.tr'ye konuşan yetkililer ise Hatay Valiliği'nden söz konusu iddialara ilişkin gün içinde bir açıklama yapılacağını söyledi.

YIL SONUNA KADAR 280 BİNE ULAŞACAK

Resmi rakamlara göre, Türkiye'de an itibarıyla 93 binden fazla Suriyeli mülteci bulunuyor. Ancak sınır kentlerindeki 13 kampta kalan kayıtlı mültecilerin dışında da 40-50 bin Suriyeli'nin Türkiye'de yaşadığı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Göçmenlik Yüksek Komiserliği'nin (BMGYK) yayınladığı son raporda, Türkiye'de yıl sonuna kadar mülteci sayısının 280 bine ulaşmasının tahmin edildiği belirtildi.

BMGYK Sözcüsü Adrian Edwards, göçmenlerin her gün gelmeye devam ettiği komşu ülkelerdeki mevcut durumu değerlendirerek, “Giderek artan mülteci sayısı ile başa çıkmak için bu ülkelerin gösterdiği konukseverlik ve cömertlik, uluslararası toplumun elinden gelen en büyük yardımı yapmasını önemli kılmaktadır” dedi.

Edwards, Cenova'da yaptığı açıklamada, kış aylarının yaklaşmasının bu durumu daha da zora sokacağını sözlerine ekledi.