Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakli bölümünde gerçekleştirilen ziyarete Deniz Baykal'ın yanı sıra Antalya Milletvekilleri Yıldıray Sapan, Arif Bulut, Osman Kaptan, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin, Prof. Dr. Ömer Özkan da hazır bulundu. Türkiye'nin ilk yüz naklini büyük bir heyecan ve sevinçle kutlamak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesine geldiklerini söyleyen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, heyecan ve acele bir telaş sergilemeden, soğukkanlı bir davranış içinde ve bir güvenle bu büyük operasyonu gerçekleştirdiklerinden dolayı operasyon yapan ekibi kutlamak istediğini ifade etti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin başarısını kanıtlayacağına hep güvendiklerini kaydeden Baykal, "Şimdi de haklı çıktığımız bu konuda biz de kutluyoruz. Kutlamaya değer bir başarıdır" dedi.

Operasyonun, Akdeniz Üniversitesi'ndeki nitelikli bir ekibin varlığına dikkati çekmek için önem taşıdığına ifade eden Baykal, şöyle konuştu: "Ülkenin iyi yetişmiş hocaları burada görev yapıyor, Akdeniz Üniversitesi'nin de kurumsal başarısına işaret ediyor. Ekibin gerçekleştirdiği bu büyük operasyonun tıbbi yönlerini, tıp dünyası da değerlendiriyor, ele alıyor. Bunu biz dışarıdan izliyoruz. Bu işi yapan arkadaşlarımızı ilk kez böyle bir başarı gerçekleştirmiş olmalarına rağmen sergiledikleri olağanüstü özen, tıbbi etiği gözetleme konusundaki duyarlılıkları, konuyu soğukkanlılıkla özenli bir şekilde hem kamuoyumuza anlatma yükümlülüğü, hem de işin gereğini yapabilmek çok özel bir olgunluk gerektiriyor. Ben bu genç ekibimizde bu olgunluğu görmenin de büyük iftiharlarını yaşıyorum. Ekibimizi yürekten kutluyorum, göğsümüzü kabarttılar. Ne mutlu bunu başarmış olan ekibimize".

Operasyonun etik boyutlarına da değinen Baykal, şunları söyledi: "Bu yapılırken arkadaşlarımız hem tıbbi hem etik hem de ahlaki boyutlarını çok büyük özenle gözeterek getirdi. Bir yandan toplumun böyle bir gelişmeyi öğrenmeye hakkı var. Hasta haklarını gözetmek lazım. Olayın tıp dışı alanda çekiştirilmesine imkan vermemek lazım. Bunların hepsi özenle gösterilmiştir. Ömer hoca lider bir pozisyon sergiledi."

Organ nakli konusunun önceden Türkiye'de çeşitli yönleri ile tartışılan bir konu olduğuna değinen Baykal, son dönemlerde yapılan nakillerin sadece yüz ya da kol, bacak nakli olmanın ötesinde organ nakli konusunda da yeni bir pozitif ortamın toplumda şekillenmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Başlangıçtan beri toplumun her kesiminde destek gördüklerini söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan da, her bir konuda yanlış ve doğrularla herkesi bilgilendirmeye çalıştıklarını kaydetti. Bazı eleştiriler olduğunu anlatan Prof. Dr. Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim hiç bir şekilde hasta haklarını asla çiğnemek gibi ya da geride tutmak gibi gayemiz olamaz, geri teper zaten. Bize yanlış olur. Biz ameliyatın başlangıcından itibaren başlamadan önce hastadan aldığımız izinlerle ve bittikten sonra hastayla birlikte onların izin verdiği ölçüde sizleri her aşamada bilgilendirmek zorundaydık ve bilgilendirdik"

Dünyada toplam 20'ye yakın yüz nakli yapıldığını kaydeden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tam yüz nakli derseniz 5-6 tanedir. Sayı arttıkça etik kuralları belirlenecek, bizim de buna katkımız olacak. Çok özellikli bir şey var, Türkiye'de 2 ayda nasıl 3 tane yüz nakli oldu? Biz 2 yıldır bir tane yüz nakli yapalım diye uğraşırken, bizim ilk vakamızdan sonra bir anda 3 ayda iki yüz nakli daha yapıldı. Bu Türk toplumunun da ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. İnşallah organ naklinin fark edilebilirliğini artırıyoruz"

BAYKAL'DAN UĞUR ACAR TARİFİ

Konuşmaların ardından toplantıya Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar da katıldı. Deniz Baykal'la bir süre sohbet eden Uğur, kendini iyi hissettiğini söyledi.

Uğur'a yaptığı açıklamaları dikkatle dinlediklerini söyleyen Baykal, "Senin başarın herkesi yüreklendirdi, hayırlı olsun, kutluyoruz. İnşallah çok daha iyi olacaksın" dedi.

Uğur'un eskisi gibi olmadığını ifade eden Baykal, şöyle konuştu: "Biraz karizma duruşu var. Basındaki görüntülerden izlediğimden çok daha iyi gördüm. Şu anda nakil yaşamamış, soğukkanlı davranan, her şeye fazla yüz vermeyen bir karizmatik şahsiyet duruşu içerisinde. Müthiş başarı. Top sakal da yakışmış"

Ömer Özkan ise Uğur'un yüz hareketlerinin altıncı ayından itibaren şekilleneceğini belirtti.

ATİLLA KAVDIR'A YATAĞINDA GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

Toplantının ardından Deniz Baykal, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Meral Gültekin ve Prof. Dr. Ömer Özkan'la birlikte çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ı ziyaret etti. Baykal ziyaret sırasında enfeksiyon riskine karşı maske taktı.

Ömer Özkan, Atilla Kavdır'ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Atilla'ya naklin 66'ncı gününde olduğunu belirten Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atilla'nın sağlık durumu gayet iyi hafta sonuna doğru taburcu etmeyi düşünüyoruz, takibini evden devam edeceğiz. Atilla'nın hiçbir organında sorun yok"

Deniz Baykal'ın "kendini nasıl hissediyorsun?' sorusuna ise Atilla Kavdır 'iyiyim' diye cevap verdi. Baykal, Atilla'ya 'Geçmiş olsun. Bundan sonra daha iyi olursun iyi olmak için gayret göster" dileklerini de iletti.

ORGANLARINI YENİDEN BAĞIŞLADI

Meral Gültekin'e organ bağışını tazelemek istediğini söyleyen Baykal, "Organ bağışında bulunmuştum, kartım da var, bunu yenilemek isterim" dedi. Daha sonra Baykal ve beraberindekiler organ nakli merkezine geçerek tüm organlarını yeniden bağışladı.