Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25. Muhtarlar Buluşması'nda yaptığı konuşmada dokunulmazlıkların kaldırılması, terör olayları ve Batı ülkelerinde yaşanan adaletsizliklere değindi.
"MAKAMLAR İNSANLARA HİZMET İÇİN BİR ARAÇTIR"

Cumhurbaşkanı'ndan muhtarına, hangi makamda olursa olsun, millet için çalışmanın önemine vurgu yapan Erdoğan, "makamlar insanlara hizmet için bir araçtır" dedi.

"Kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır" diyen Erdoğan, "makamlar insanlara hizmet için bir araçtır. Kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır. Türkiye bu niyetle çalışan kadrolara sahip olduğu dönemde tarihi atılımlar yapmıştır. Milletimiz her iki örneği de gördüğü için karşısına çıkanların notunu hemen ve isabetle vermektedir. Mahallesinde ve köyünde millitin gönlünü kazanamamış muhtar ile, cumhurbaşkanının hiçbir farkı yoktur. İkisinin de sonu hüsrandır. Önemli olan bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi, ne görev yaptığınızı unutmamanızdır" ifadelerini kullandı.

"ONLARIN İPLERİNİN NEREYE UZANDIĞI MALUMDUR"

Dokunulmazlık görüşmelerinde olay çıkaran HDP'li vekillere tepki gösteren Erdoğan, "o milletvekillerinin de, o medya kuruluşlarının da iplerinin nereye uzandığı malumdur" dedi.

Erdoğan şöyle konuştu:

Karşımızdaki terör örgütü sadece eli silahlı 5-10 bin militandan oluşmuyor. Bu örgütler başka güçlerin operasyon aracı.

Dokunulmazlık görüşmelerinden terör örgütü marşı söyleyerek çıkan sözüm ona milletvekillerinin de, o medya kuruluşlarının da iplerinin nereye uzandığı malumdur.

Parlamentoda, sözde milletvekilleri olarak oturumları ne hale getirdiklerini izlediniz. Komisyonda ne yaptıklarını izlediniz. Sıraların üzerinden nasıl atladıklarını gördünüz. Oraları işgal kuvvetleri gibi işgal etmeye, bu tür eylemler yapma girişiminde bulundular. Komisyon başkanı isteseydi ne medyayı, ne danışmanları sokardı. Onlara özgürlük adına böyle bir alan açtı, ama onlar bu fırsatı usulüne uygun şekilde kullanmadılar ve bu millete üzüntü verecek tabloyu sergilediler. Bu millet buna layık değil. Bunlar da bu milletin temsilcisi olmaya layık değil. 

"BEN DE ENDİŞELİYİM"

Öte yandan, Batı ülkelerinin liderlerinden, Türkiye'deki özgürlükler hakkında zaman zaman gelen "endişeliyiz" açıklamalarına göndermede bulunan Erdoğan "açıkçası ben Batı ülkelerinde daha sıkça karşılaşmaya başladığımız hak ihlallerinden endişeliyim" dedi.

Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:

Geçmişlerinde ırkçılıktan, soykırıma, sömürgeciliğe kadar her ayıbın izlerini taşıyanların, Türkiye'nin bu mücadelesine edecek tek sözleri olamaz. Gezi olaylarında bize gösteri ve ifade hakkı nutukları çekenler, eylemcileri bastırma yoluna gidiyor.

İşte İsveç'te, bakanlık makamına gelen bir Müslüman'a yapılanı gördünüz. Aynı şekilde bir bayan milletvekiline yapılanı gördünüz. Hani sizde hak, özgürlük vardı, niye yaptınız? Açıkçası ben batı ülkelerinde daha sıkça karşılaşmaya başladığımız bu hak ihlallerinden endişeliyim. Bu vahim konu karşısında harekete geçmeye davet ediyorum. Terör örgütleri giderek küreselleşen bu tehditlerin karşısında, ülkelerin Türkiye kadar dirençli olmaları öğrenmesi gerekiyor.