İçişleri Bakanı Efkan Ala FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, "Gözaltı sayısı şu an itibarıyla 25 bin 917, tutuklu sayısı 13 bin 419, 74 bin 562 kişinin de pasaportları iptal edildi. Şehit sayımız 238, yaralı sayımız da 2 bin 197'dir." dedi.

Bakan Ala, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı için geldiği parti genel merkezinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin gözaltı, tutuklu sayıları hakkında bilgi veren Ala, "Gözaltı sayısı şu an itibarıyla 25 bin 917, tutuklu sayısı 13 bin 419, 74 bin 562 kişinin de pasaportları iptal edildi. Şehit sayımız 238, yaralı sayımız da 2 bin 197'dir." diye konuştu. 

İstihbaratla ilgili yeni yapılandırmaların hatırlatılması üzerine Ala, bu konuda bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Jandarma, emniyet gibi kurumlarda istihbarat teşkilatlarının ne şekilde yapılanacağının çalışma sonucunda netlik kazanacağını belirten Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu istihbaratı üretebilecek, alabilecek en yüksek seviyede istihbarat faaliyetinde bulunabilecek teşkilatların olması kararlılığımız. Bu teşkilatlar olsun, bu kararlılıktayız. Bunun nasıl gerçekleştirileceği konusunda bu hedef için çalışmalarımız yürütülüyor. Bu çalışmalar nihayete erdiği zaman, sonuçlandığı zaman kamuoyuna bunu açıklayacağız. Çok uzun süreceğini de zannetmiyorum. Elbette başından beri bütün devlet kademeleri başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve bizler, çeşitli biçimlerde dile getirdik. Bir sorun olduğu zaman bizim politikamız o sorunu hasır altı etmek değil, bir problemle karşılaştığımız zaman onu görmemek, bizim politikamız değil. Bizim politikamız bir sorun olduğu zaman sorunun nereden kaynaklandığını tespit etmek ve onu gidererek, milletimizin bir daha böyle problemlerle karşılaşmasının önüne geçmektir."

"ATAYACAK MAKAM DEĞİŞİYOR"

İstihbarat açığı olduğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve kendilerinin başından beri dile getirdiklerini aktaran Ala, bunun giderilmesi konusunda karar verildiğini, nasıl giderileceğinin ise yapılan çalışma sonunda ortaya çıkacağını kaydetti. 

"Torba Yasa'da terör örgütüne destek veren belediyelere ilişkin düzenleme olduğu" ileri sürülerek, belediye başkanı atamalarının nasıl olacağı yönündeki bir soru üzerine Bakan Ala, şunları söyledi:

"Şu anda bir belediye başkanı seçilmek için hangi şartlar gerekiyor ise o zaman da o şartlar gerekecek. Belediye meclis üyesi olmak için hangi şartlar gerekiyorsa o zaman da o şartlar gerekecek. İl genel meclis üyesi olması için bir insanın hangi şartlar gerekiyorsa atama kriterleri de aynı olacak. O kriterlerde bir değişiklik yapmıyoruz. Ama böyle bir sorunla karşılaşılmaması için tabi ki kişinin yönetim becerisi, toplumsal temsiliyeti karşılığı dikkate alınarak o atamalar yapılacaktır. Bugünkü mevzuatımızda hangi atama kriterleri varsa o kriterler devam edecek ama atayacak makam değişiyor."

BURHAN KUZU'DAN KHK DEĞERLENDİRMESİ

Parti genel merkezine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu da "KHK'ler için Meclis onay süreci nasıl işleyecek?" sorusuna karşılık, KHK'ların yayınlandığı gün, hemen derhal Meclisin onayına sunulduğunu belirtti.

KHK'ların Mecliste görüşülüp görüşülmemesi konusunda anayasada açık bir hüküm bulunmadığına işaret eden Kuzu, şunları kaydetti:

"En açık hüküm 'Anayasa mahkemesine gidilemez' diyor. Görüşme usulü, 30 gün geçse de getirilebilir, 30 gün geçtikten sonra ne olacağı yazmıyor, kabul edilmiş mi sayılacak, ret olmuş mu sayılacak, birçok anayasa bunları düzenlemiş ama bizim anayasamız maalesef bir hüküm koymamış. O zaman yapılacak iş, Meclisin bunu bir an önce görüşmesi, gündeme alması, tartışması. Meclis bunu kaldırabilir, değiştirebilir, kendine göre birtakım yeni ilave çıkartma yapabilir vesaire."

Kuzu, "KHK'ları Meclis'in görüşmesi gerekiyor mu?" sorusuna ise "Hayır gerekmiyor, şöyle, yetki vermiş, illa görüşeceksin, illa bir karar vereceksin değil, sana bir yetki vermiş, bu yetkiyi kullanır veya kullanmaz. Ama prensip olarak kullanması gerekir." yanıtını verdi.