İran'daki temaslarına değinen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de iktidarın dış politikasını eleştirenlere sert çıktı.

Kendilerini eleştirenlerin, Türkiye'nin İran'la gizli bir savaşın içinde olduğunu yansıtmaya çalıştıklarını belirten Davutoğlu, söz konusu ülkeyle çıkarlar doğrultusunda dostluk ve rekabete dayalı bir politika işlediklerini kaydetti.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

İran gibi köklü devlet geleneği olan ülkenin tek refleksi mezhep refleksi olmaz. Coğrafyanın belirleyici bir faktörü vardır. Oradaki bütün din ve mezhep faktörlerini göz önüne alır. İran Devrimi gibi bir vaka üzerinden oluşmuş, 30 yıla aşkın bir tecrübe birikimi var. Bunları bir arada düşünmek lazım. Türkiye - İran ilişkilerini Şii-Sünni rekabetine dayandırmak doğru değil.

"SANKİ İRAN'LA GİZLİ BİR SAVAŞTAYIZ"

Bizim dış politikamızı eleştirenler öyle bir tablo çiziyor ki sanki İran'la gizli bir savaşa girdik. Aynı coğrafyada olan ülkeler işbirliği ve rekabet içinde olur bu doğaldır.

Tahran içinde birçok Tahran, Washington içinde birçok Washington vardır. 10 yıl önce belki Ankara için de bu söz konusuydu. Ama şu anda dış politikada Ankara'dan çifte ses çıktığını söylemek mümkün değil. 2010 yılında 'eksen kayması' diyenler 2011 yılında İran'la gizli bir savaş halinde olduğumuzu yazdılar. Karşılıklı gücümüzü de, zaafımızı da biliriz. Ama iletişimi hiç koparmayız. Farklı düşünsek de bunu açıkça belirtiriz.