Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Avustralya Başbakanı Tony Abbot ortak basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Abbot Türkiye'ye övgü dolu sözlerinin ardından "Bakın 10 yılda bir ekonomik mucize gerçekleşmiş. Birçok ülke Türkiye'yi kıskanıyor" dedi.

İşte Davutoğlu ve Abbot'un o açıklamaları:

Davutoğlu: İslamofobi konusunda görüşlerimizi aktardık. Biz beraber çalışıyoruz. Bundan sonra da birlikte çalışacağız.

"TÜRK HALKINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Abbot: Bizi çok sıcak karşıladılar. Türk halkının bize yaptıkları için teşekkür ediyoruz. Çanakkale'den bu yana 100 yıl geçti. Türkler ve Avustralyalılar savaştılar ama birbirilerine yardım ettiler. Türk halkına çok teşekkür ediyorum.

"BİRÇOK ÜLKE TÜRKİYE'Yİ KISKANIYOR"
Çok geniş konularda istişarerlerde bulunduk. DAİŞ'in tehdidi bize kadar ulaşabiliyor. Sadece sınırlarda kalmıyor. Bu tehdidin Suriye ve Irak'ta yok edilmesi gerektiğina inanıyoruz.

Türkiye'de ekonomik bir mucize gerçekleşiyor. Çok kısa bir sürede bu başarınız için dünyada birçok ülke sizi kıskanıyor.
Soru ve Cevap:

Siz DAİŞ'e karşı hava saldırısına katıldınız. Bunu genişletecek misiniz?

Şu an bunu genişletme gibi bir gayemiz yok. Avustralya olarak bu tehdidi ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacağız. Koalisyon şiddetli bir şekilde buna karşı çıkacak. Türkiye'nin destekleri de bizi çok memnun ediyor.

"TÜRKİYE'YLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

- Türkiye'den ne tür bir işbirliği bekliyorusunuz?

İşbirliğimiz sürecek. Türkiye'nin tek başına hareket etmesini bekleyemeyiz. Birçok ülke Türkiye'den bir şey yapmasını bekliyor. Terörle mücadele konusunda Türkiye'deki polisle iş birliği içindeyiz.

"2 MİLYON SURİYELİYİ BAĞRIMIZA BASTIK"

- Türkiye'ye dair bazı eleştiriler olmuştu? Neler söyleyeceksiniz?

Türkiye DAİŞ konusunda en sert tedbirleri aldı. Türkiye 2 milyon Suriyeliyi bağrına basmıştır. Sınırı kapatmıyoruz. 35  -40 milyon turist ağırlayan bir ülkeyiz. Kapılarımızı da kapatamayız. Oradan çıkanların isimleri bize verilmeli. Bunu yaptık. 10 bin kişiyi deport ettik. Türkiye yabancı savaşçıyı hiçbir şekilde burada barındırmaz. Kendi başkentlerinde oturup konuşmak kolay. Suriye'yle sınırımız bizim var.

"ORTAK ADİL HAFIZAYI PAYLAŞALIM"

- 24 Nisan yaklaşıyor. Önce Papa'nın ardından diğer açıklamalar için ne diyeceksiniz?

100 yıl önce savaşan insanların torunları bugün yan yana. Bakın Türkiye ve Avustralya bayrakları yan yana. Ermenistan'a da aynı şeyi söylüyoruz. Ortak tarihimizi adil hafızayla paylaşalım. Ermenistan'la protokoller imzaladık ama Ermenistan bundan vazgeçti.
Belgeleri açalım. Her türlü acıyı paylaşalım. Ama bize kimse kibirle bakamaz. Obama'nın Türkiye'yi üzecek bir açıklama yapacağını zannetmiyorum.

 - Sayın Abbot, Avustralya'dan DAİŞ'e katılan kişileri yakalıyor musunuz? Sayın Davutoğlu siz DAİŞ'e katılacak kişileri nasıl yakalıyorsunuz?

DAİŞ barbarca bir mesaj yolluyor. Türkiye elinden gleni yapıyor. Vatandaşlarımıza şunu söylüyorum: Giderseniz bir daha dönemezsiniz.

Davutoğlu: Hukuk kuralları içinde her şey yapılır. Bize istihbarat geldiğinde gereği yapılır.