ABD'de yayınlanan Anti-Terör Merkezi'nin raporuna göre, genellikle terör saldırganların yaşları 20-25 arasında değişirken örgütlerin liderlerinin yaş aralığı 25-40 olarak öne çıkıyordu.

Raporda, terör örgütlerinin yeni militan kazanmak için sıklıkla 22-24 yaş aralığındaki bekar gençlere hitap ettiği ifade ediliyor.

RAPORDA ESKİ ÖRNEKLERE YER VERİLİYOR

Raporda, El Kaide'nin eski lideri Usame Bin Ladin'in, 11 Eylül saldırıları düzenlendiğinde 40 yaşında, El Kaide'nin Irak ve Şam sorumlusu Ebu Musab Zerkawi'nin ise öldürüldüğünde 40 yaşında olduğu hatırlatılıyor. 

Ancak terör örgütü DEAŞ özellikle son aylarda radikal gruplarda sık rastlanan bu alışkanlığını değiştirmeye çalışıyor.

Örgütler tarafından gençlerin tercih edilmesinin bazı nedenleri var.

Fiziksel açıdan güçlü bekar gençler, terör eylemini sonrasında örgüte yük olacak eş ve çocuk bırakmayacakları için örgütler tarafından tercih ediliyor.

İLK YAŞLI ÜYE 59 YAŞINDA

Rapora göre, 2016'nın Nisan ayında Pentagon tarafından hava saldırısında öldürüldüğü açıklanan Şeyh Ebu Ali El Enbari (59), örgüt içindeki ilk yaşlı üyenin örneğiydi.

Örgüt lideri Bağdadi'nin varisi olarak görülen Enbari'nin ölümünden sonra DEAŞ, intihar saldırılarında daha çok yaşlı militanlarını kullanmaya başladı.

60 YAŞ ÜSTÜ 27 TERÖRİST

2016 Ağustos - 2017 Nisan tarihleri arasında yaşları 60'ın üzerinde olan 27 DEAŞ'lının, intihar saldırısı düzenlediği belirtiliyor.

Bu sayı, sadece DEAŞ'ın doğruladıklarını yansıtıyor.

Söz konusu saldırganlarından 15'i Musul'da, 5’i Halep'te, 3’ü Şergat'ın batısında, 1’i de Berek'de saldırı düzenledi.

27 saldırgandan 14'ü Iraklı, 4'ü Suriyeli, 2’si Mısırlı, 2’si Ürdün uyrukluydu. Tacikistan ve Kazakistan uyruklu ise birer kişinin olduğu belirtildi.

Ensari olarak tanınan saldırganlardan ikisinin Iraklı veya Suriyeli oldukları doğrulanamadı. Diğer bir yaşlı saldırganın uyruğu ise bilinmiyor.

Yaşlı saldırganlarından 16'sı bombalı araç kullanırken, 3'ü bombalı yelekle intihar saldırısı düzenledi. Bir saldırgan da silahlı saldırı düzenledikten sonra intihar etti.

İkisi silahlıyken, bir tanesi hava saldırısında öldürüldü. 4'ünün cesedi ise bulunamadı.

PLANLI OLARAK BUNU YAPIYORLAR

Rapora'da DEAŞ'ın Musul operasyonundan sonra, intihar saldırılarına daha fazla bel bağladığı ifade ediliyor.

Raporu hazırlayanlar, DEAŞ'ın planlı bir şekilde yaşlıları kullandığını kaydediyor.

Anti-Terör Merkezi'nin raporuna göre, örgüt gençleri sokak savaşlarında değerlendirmek istiyor.