Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Çekmeköy'de düzenlediği deprem dönüşümü ile ilgili toplantıya katıldı.

Yaptığı konuşmada Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin en önemli meselesinin deprem riski altındaki alanları rehabilite etmek olduğunu söyledi.

Artık ayakta duramayan binalardan Türkiye'nin temizlenmesi gerektiğini, dünyada da pek çok ülkenin gecekondulaşmadan kurtulduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, buna İspanya'yı örnek gösterdi.

Dünyada şehirleşmenin hızla arttığını ve şehirlerde yaşayan nüfusun yüzde 50'nin üstüne çıktığını anlatan Bakan Bayraktar, Türkiye'de ise şehirlerde yaşayan nüfusun yüzde 70'in üstünde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda geliştiğini, kalkındığını, konut stokunun büyük oranda yenilendiğini de belirten Bakan Bayraktar, ''Son 9 yılda gecekondu yapımı büyük ölçüde durdu'' ifadesini kullandı.
Yenilemenin şehirlerde devam ettiğini, ama bunun yeterli olmadığını ifade eden Bakan Bayraktar, Türkiye'nin deprem bölgesinde olduğunu ve İstanbul'da da bir büyük depremin beklendiğini anımsattı.


Bakan Bayraktar, son 100 yılda meydana gelen büyük depremlerde 100 bine yakın kişinin öldüğünü ve milli servetin yüzde 20'sinin depremlerde kaybedildiğini anlattı.

Türkiye'nin her alanda çok daha fazla çalışması gerektiğine işaret eden Bakan Bayraktar, riskli yapıların yenilenmesi konusunda devletin denetleme görevinden ve yasalardan taviz vermeden özel sektöre olabildiğince yardımcı olacağını da söyledi.

Bakan Bayraktar, ''Güçlü olmak zorundayız. Güçlü ekonomi, güçlü toplum, ileri demokrasi... Bunu mutlaka yakalayacağız'' diye konuştu.

Riskli alanlardaki yapıların yenilenmesine ilişkin bir tasarı hazırladıklarını da anımsatan Bakan Bayraktar, ''Riskli alanlardaki yapıları ve riskli yapıları ne olursa olsun yıkacağız'' dedi.

Bakan Bayraktar, 10 kişilik bir binada 7 kişinin rızası olduğu takdirde o binanın yenilenebilmesi için düzenleme yaptıklarını da kaydederek, inşaatlara ilişkin yapı denetimlerini de daha sıkı hale getireceklerini vurguladı.

Türkiye'de teknik müşavirlik sistemini geliştirmek zorunda olduklarını da kaydeden Bakan Bayraktar, inşaat ruhsatını vermeyi kolaylaştıracaklarını, ancak denetimleri ağırlaştıracaklarını belirtti.