Türkiye genelinde yaklaşık 14 milyon konutun elden geçeceği, 6,5 milyon konutun ise yeniden inşa edileceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı deprem performansı göstermeyen kamu binalarının yıkımını yapacak firmaları, ihaleler sonucunda belirledi. 80’nin üzerinde firmanın başvurusunu inceleyen Bakanlık iş deneyimi konusunda bonus veren siteler yeterliliğini sağlamış firmaları ihale sürecine dahil etti. Yapılan ihale sonucunda en uygun teklifi veren firmalar, afet riski altındaki alanların dönüşümünde, başta kamu binaları olmak üzere, deprem performansı göstermeyen özel mülkiyet binalarının da hak sahiplerinin talebi halinde yıkımını gerçekleştirecek.

YIKIMLARI TÜRK FİRMALARI GERÇEKLEŞTİRECEK

Bakanlık, yıkım yapacak firmaların dağıtımı ve bu firmaların görev alanlarının belirlenmesini bölgelere göre yapacak. En fazla yıkım firması konut yoğunluğunun fazla olduğu ve birinci derece deprem bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşacak. Bölgeyi daha sonra Ege Bölgesi ve diğer bölgeler takip edecek. Yıkımlar Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek.


BAKANLIK GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİNİN KURULMASINI TEŞVİK EDECEK
Bakanlık kentsel dönüşümde çıkacak olan molozları çevreye zarar vermeden ekonomiye geri kazandırmak için de çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık “sıfır atık” projesini hayata geçirmek için bir komisyon kurdu. Geri dönüşüm tesislerinin kurulması için teşvikler verecek olan Bakanlık, Avrupa’daki geri dönüşüm tesislerini mercek altına aldı.

YIKIM YENİ BİR SEKTÖR OLACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkım sektöründeki firmaları teşvik ederek yeni bir sektör oluşturmak istiyor. Bakanlık, yıkım sektöründe Avrupa’daki gibi profesyonelleşmek isteyen firmalara gerekli her türlü desteği sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık, yıkım firmalarını teşvik ederek firmaları Avrupa’yla yarışır konuma getirmeyi hedefliyor. Yeni bir sektöre öncülük etmek isteyen Bakanlık binlerce kişiye de yeni bir iş kapısı sağlamış olacak.