DİYARBAKIR Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasının ardından HDP sokakları karıştırmak için eylem çağrısı yaptı. Belediye önünde verilen randevuya bir avuç HDP'li dışında katılım olmadı. 
HDP'lilere bölgedeki esnaf da tepki gösterdi.

HDP, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasını protesto için belediye önünde toplanma çağrısı yaptı. HDP'nin çağrısına çok küçük bir grup uydu. Sokak arasında toplanan grup belediyeye yürümek istedi.

ESNAFTAN HDP'YE ŞOK!
Esnaf belediye binası önünde izinsiz toplanan gruba tepki gösterdi. Tepki üzerine bazı partililerin, "bir saat sonra görüşürüz" şeklinde tehdit ettiği bir esnaf, "Bu memleketin asıl sahibi benim, her zaman buradayım." diye konuştu.
Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından esnaf, "Şov yapmayın, bana ekmeği kim verecek?" diyerek gruptan iş yerinin önünden uzaklaşmalarını istedi.
Bir başka esnafın da partililere tepki göstererek dağılmalarını istemesi üzerine bazı kişiler esnafı darbetmek istedi. Polisin müdahalesi ile söz konusu kişiler bölgeden uzaklaştırıldı.



POLİS TAZYİKLİ SU İLE DAĞITTI
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, belediye binasının karşısında yaptığı açıklamada, Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasına tepki göstererek, "İddia edilen, isnat edilen suçların hiçbirinin bizim hükmümüzde, hiçbir demokratik zeminde karşılığı, inandırıcılığı yoktur." ifadelerini kullandı. HDP'nin eylem çağrısı ile toplanan grup polis tarafından tazyikli su ile dağıtıldı.

İSTANBUL'DA GALATASARAY'DAKİ GÖSTERİ
HDP'nin çağrısı üzerine İstanbul'da Galatasaray ve Kadıköy'de toplanmalar oldu.
Galatasaray'daki gösteriye katılım bu kadarla sınırlı kalırken olay çıkmadı. Kadıköy'deki gösteriye katılım da çok düşük oldu.
Bu fotoğrafta HDP'nin Kadıköy'deki gösteri gişiminden geldi. Çağrıya uyan bir avuç insan vardı.



BURSA'DA MÜDAHALE
HDP halktan destek bulmayan protestolarından biri de Bursa'da yaptı. Buradaki eyleme polis müdahale etti.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
HDP'nin yaptığı çağrıdan sonra Diyarbakır Valiliği de bir açıklama yapıp halkı sağduyulu olmaya çağırdı ve eyleme izin verilmeyeceği vurgulandı.
Valilikten yapılan açıklamada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen PKK/KCK terör örgütü soruşturması kapsamında, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Belediye Meclis üyesi Fırat Anlı'nın dün gözaltına alınmasını gerekçe gösteren bazı kesimlerin, basın organları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla bugün 11.00'de belediye önünde toplanma çağrısı yaptığını belirtti.

MİTİNG VE EYLEM YASAK
Bu çağrılarla halkı kanunsuz eylemler yapmaya davet edildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'na istinaden il merkezinde 15 Ağustos 2016 tarihinden itibaren açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır."

DİYARBAKIR HALKINDAN SAĞDUYU BEKLİYORUZ

Bu tür faaliyetlerin herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek amacıyla, yalnızca kapalı mekanlarda yapılabildiği vurgulanan açıklamada, "İlimizin huzuru ve birlik beraberliği adına, bu tür çağrılara itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasa dışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle Diyarbakır halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.