Arazi, toprak ve iklim koşulları uygun olan pek çok kişi de ceviz yetiştiriciliği yapmak istemektedir. Peki, ceviz fidanı nasıl dikilir ve dikim ne zaman yapılmalıdır? Ceviz fidanı dikimiyle ilgili merak edilenleri sizler için derleyerek hazırladığımız yazımızda ceviz yetiştiriciliğinin en önemli kısmı olan dikim konusunda sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Ceviz fidanları açık köklü ve tüplü ceviz fidanına göre değişik zamanlarda dikilmektedir. Örneğin açık köklü ceviz fidanı ne zaman dikilir sorusuna verilecek cevap kış aylarıdır. Başlangıç olarak en ideal ay Kasım ayıdır.
Tüplü ceviz fidanı ise yılın her mevsimi dikilebilir.

Ceviz Fidanı Hangi Aralıklarla Dikilmelidir?
Fidanların dikimlerinde aralarındaki mesafenin iyi ölçülmesi son derece önemlidir. Çünkü ceviz ağacı meyve veren ağaçlar içinde en büyük olanlarından birisidir. Fidanlar arasında bırakılacak olan mesafe ceviz fidanının cinsine, taç büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Ceviz Hangi Toprağa Ekilmelidir?
Ceviz fidanları toprak ve iklim isteği bulunan fidanlardır. Örneğin eğer kıraç, toprak besinleri bakımından yetersiz ve sulama imkanı az olan yerlerde fidanlar arasındaki mesafe daha kısa; derin, humuslu ve sulak topraklarda mesafe daha uzak olmalıdır.
Ceviz Fidanı Çukurları
Ceviz fidanları 60 x 60 cm’lik çukurlara dikilmelidir. Ayrıca dikim yapıldıktan sonra can suyu diye tabir edilen işlem uygulanmalıdır. Dikimden sonra toprakta hava kalmayacak şekilde bol su verilmesi işlemi olan can suyu fidanın toprağa tutunmasını ve olumlu gelişmesini sağlar.

Ceviz Hangi Yüksekliğe Kadar Dikilir?
Ceviz türlerinin yetiştiği rakımlar cinsine göre değişiklik gösterir. Bazı ceviz türleri 1200 metrelik yüksekliklere kadar yetişebilirken bazıları 1800 metreye kadar yetişebilir. Bu nedenle bulunduğunuz yüksekliğin ceviz türüne uygun olması gerektiğini unutmayın.
Ceviz Dikiminde Tozlayıcı
Cevizlerin kalitesini ve verimini arttırmak istiyorsanız ceviz türlerinin tozlayıcıları ile dikim yapmanız gerekir. 10 adet fidana bir tane tozlayıcı ceviz fidanı dikerek cevizlerden yüksek verim alacağınızı unutmayın.
Siz de aşılı ve sertifikalı ceviz fidanını http://www.ozsahilfidancilik.com  sitesinden sipariş verebilirsiniz.