Democratus, gündemle ilgili fikri olan, düşünen, araştıran ve sesini duyurmak isteyen kişilerin bir araya geldiği ve fikir alışverişinde bulunduğu bir platform. Diğer bir deyişle Democratus, gündeme dair paylaşımlar yapılan, özelleşmiş bir politik-sosyal ağ. Aynı zamanda alanında ilk ve şu an için benzersiz- bir online meclis.

Democratus kullanıcıları 200 karakter kısıtlamalı “ses” denilen paylaşımlarda bulunarak gündemi konuşuyor. Herhangi bir yönlendirme ya da dayatmayla karşılaşmaksızın kullanıcılar kendi gündemlerini kendileri belirliyor. Bunu sağlayan en önemli özellik de Democratus'un “meclis” sistemi.

Kullanıcılar, her hafta yapılan vekil seçimlerinde fikirlerini beğendikleri on kullanıcıya vekil oyu verebilir. Bu oyların haricinde kullanıcıların sitede yaptıkları her aktivite “vekil puan sistemi” içerisinde bir algoritma ile değerlendirilerek bir sıralama oluşturulur.

Bu sayede sitede her hafta seçilen vekiller, 7 gün süresince gündem tasarısı girerek site kullanıcılarına günlük referandum sunma hakkına sahip olur. Meclis panelinde diğer vekillerin onayına sunulan tasarılar kabul edildikleri takdirde meclise referandum olarak girer ve sitenin bütün kullanıcıları tarafından oylanır. Democratus kullanıcılarının bu gündemlere verdiği oylar da sosyolojik veri olarak incelenebilir ve topluma genellenebilir bir örneklem olacak nitelikte.

Democratus'un hedefi Antik Atina demokrasisi misali toplumun doğrudan demokrasiyi her gün deneyimlemesi. Günlük hayatta her insanın farkında olarak ya da olmadan yaptığı politikayı, site kullanıcılarının 4 senede bir yapılan seçimlerle değil her gün sunulan referandumlarla deneyimlemesi hedefleniyor.

Ayrıca karar verici mekanizmanın yani siyasetçilerin, oy verenleri ile ilişkisine yeni bir boyut getirmeyi hedefleyen Democratus bu sayede her iki tarafın birbirinin düşüncelerine ulaşımını kolaylaştırmayı planlıyor.

Öncelikle Türkiye'de başlatılan Democratus projesi, gelişip büyüyerek ciddi bir gençlik potansiyeline sahip olan Orta Doğu'ya açılmanın hesaplarını yapıyor. Democratus sayesinde bölge halklarının bilgi kalabalığında kaybolmadan kendi gündemlerini konuşması mümkün olacak.

Orta Doğu'nun ardından rotasını Kuzey Amerika'ya çeviren Democratus, Silikon Vadisi'nden aldığı yatırım sayesinde Amerika'da da eyalet bazlı online meclis sistemini oluşturacak.

Democratus'un genç bir ekibi var. Projenin fikir sahibi ve genel direktörü Murat Aydemir, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi. Daha önce pek çok sivil toplum kuruluşu ve gençlik örgütünde çalışan Aydemir, özel olarak kamu diplomasisi ile ilgileniyor. Projenin omurgasını oluşturan yazılımcı Caner Türkmen bir PHP ve web uygulamaları uzmanı. Democratus'un halkla ilişkiler ve içerik sorumlusu olan Gizem Şenyurt, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu ve think tank tecrübesinin yanında haber editörlüğü yaptı. Democratus'un sosyal medya yöneticiliğini yapan Enes Aksu da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden. Aksu, daha önce sivil toplum kuruluşlarında çalışarak alanında tecrübe edindi.